Back to Top

Sajtkrémes spenótos tekercs

Az első pár zsenge spenótlevél leszedésekor mindig igazán szerencsésnek érzem magam, ebből soha nem kerül a mélyhűtőbe, hiszen biztosan kitervelek valami finomságot. A család akkor örül igazán, amikor mindez este nyolckor jut eszembe. Jelen esetben ez nem jelentett túl nagy gondot, hiszen fél óra alatt kész lettem ezzel a különleges csodával.

spenóttekercs

Bővebben: Sajtkrémes spenótos tekercs

Gratin burgonya

A gratin burgonya kifejezéssel egy étlapon találkoztam először. Rögtön megragadt bennem, nem is hagyott nyugodni addig, míg utána nem olvastam. Persze ismét igazolódni látszik, hogy nincs új a nap alatt, csak éppen megint sikerült egy külföldi szót levadásznunk. A gratin nem más, mint a "csőben sült" kifejezés francia változata. Ha esetleg valaki még ez utóbbi szókapcsolattal sem barátkozott meg, akkor további érdekességgel is szolgálhatok. A csőben sült szófordulat valószínűleg német nyelvterületről ered, ugyanis németül a sütő Rohr, azaz cső.

 gratinkész

Bővebben: Gratin burgonya

Hollandi mártás

A hollandi mártás ismét egy olyan étel, sokkal inkább kiegészítő, ami igencsak földöntúli módon hangzik, valójában azonban igen egyszerű. Halhoz kifejezetten jól illik, mivel terveim között szerepel, hogy az ünnepi asztalra hal is kerül, mindenképpen el kellett készítenem. Ezzel a szósszal könnyen megteremthetjük az éttermi hangulatot, ha egy picit odafigyelünk a tálalásra. (Nem úgy, mint én, mert ahhoz sajnos nem igazán értek, de szeretem díszíteni az ételeket.)

Többféle változatot készítettem el, összegzésképpen megállapíthatom: nekem az alaprecept vált be, vajjal.

Első alkalommal kevés vaj volt csak idehaza, így Gordon Ramsay olívaolajos receptjét próbáltam ki. (Ezt egyébként hollandi öntetnek hívják.) Nem sikerült rosszul, de nekem ebben az ételben semmi szükségem nem volt az olívaolaj fanyarkás ízére. Mararadtam vajnál, bejött.

hollandikész

Bővebben: Hollandi mártás

Cukkinis szendvicsfeltét (glutén és laktózmentes)

Olvastam egy cukkini „sajt” receptet, amely azonnal megtetszett, cukkini pedig – szerencsére - még mindig akad bőven, így semmi nem tartott vissza az elkészítésétől. Mivel a gyerekek éppen házon kívül tartózkodtak, bátrabban használtam a fűszereket, egész rózsabors és pirított kömény is került a készítménybe. Amennyiben gyerekeknek is szánjuk, érdemes petrezselyemmel, snidlinggel próbálkoznunk.

 cukkinisajt2

Bővebben: Cukkinis szendvicsfeltét (glutén és laktózmentes)