A gratin burgonya kifejezéssel egy étlapon találkoztam először. Rögtön megragadt bennem, nem is hagyott nyugodni addig, míg utána nem olvastam. Persze ismét igazolódni látszik, hogy nincs új a nap alatt, csak éppen megint sikerült egy külföldi szót levadásznunk. A gratin nem más, mint a "csőben sült" kifejezés francia változata. Ha esetleg valaki még ez utóbbi szókapcsolattal sem barátkozott meg, akkor további érdekességgel is szolgálhatok. A csőben sült szófordulat valószínűleg német nyelvterületről ered, ugyanis németül a sütő Rohr, azaz cső.

 gratinkész

Hozzávalók:

1 kg nem szétfővő burgonya, meghámozva, max. 2 mm vastagra szeletelve

2,5 dl zsíros 30%-os tejszín

2,5 dl zsíros tej

15 dkg vaj

2 gerezd fokhagyma, összezúzva

só, frissen reszelt szerecsendió, bors


Elkészítés:

Egy nagyobb sütőtálat kivajazunk. A felszeletelt burgonyakarikákat rétegezzük. Minden réteget megsózunk és meghintjük egy csipet frissen őrölt szerecsendióval, borssal. A tejszínt és a tejet elkeverjük az összezúzott fokhagymával, ráöntjük a burgonyára és 160 °C-os fokos, előmelegített sütőben, először alufóliával lefedve 30 percig sütjük. Levesszük az alufóliát, rádaraboljuk a vajat, és további 30 percig sütjük. A tejszínhez keverhetünk spenótot, esetleg feldobhatjuk sonkával. Amennyiben a tetejét sajttal is megszórjuk, önálló ételként is megállja a helyét. Én most köretként az alapváltozatot készítettem el.

Tipp: Ha különleges látványra vágyunk, akkor a fűszrezett burgonya szeleteket helyezzük muffinsütő formába, élére állítva, majd locsoljuk meg a tejszínes keverékkel. Ezt követően süssük a már fent leírt módon.