A hollandi mártás ismét egy olyan étel, sokkal inkább kiegészítő, ami igencsak földöntúli módon hangzik, valójában azonban igen egyszerű. Halhoz kifejezetten jól illik, mivel terveim között szerepel, hogy az ünnepi asztalra hal is kerül, mindenképpen el kellett készítenem. Ezzel a szósszal könnyen megteremthetjük az éttermi hangulatot, ha egy picit odafigyelünk a tálalásra. (Nem úgy, mint én, mert ahhoz sajnos nem igazán értek, de szeretem díszíteni az ételeket.)

Többféle változatot készítettem el, összegzésképpen megállapíthatom: nekem az alaprecept vált be, vajjal.

Első alkalommal kevés vaj volt csak idehaza, így Gordon Ramsay olívaolajos receptjét próbáltam ki. (Ezt egyébként hollandi öntetnek hívják.) Nem sikerült rosszul, de nekem ebben az ételben semmi szükségem nem volt az olívaolaj fanyarkás ízére. Mararadtam vajnál, bejött.

hollandikész

Hozzávalók:

10 dkg vaj

4 tojássárgája

fél citrom leve

só, bors

Elkészítés:

Megolvasztjuk a vajat, (ügyeljünk arra, hogy tényleg csak olvadjon, ne készítsünk barnavajat) és félretesszük, hogy egy kicsit hűljön. A tojássárgákhoz hozzáadunk egy kanál hideg vizet, és gépi habverővel habosra keverjük. Akkor jó, ha buborékos a teteje. Ezt követően gőz fölött főzzük. (Egy kisebb lábasban gyöngyözésig melegítünk vizet, majd a tojássárgás edényt felé tesszük úgy, hogy a feneke ne érjen bele a vízbe.) 3-4 percig folyamatosan keverjük a habverővel, míg be nem sűrűsödik. Levesszük a gőzről, és míg a habverővel folyamatosan dolgozunk rajta, fokozatosan, és eleinte nagyon lassan, szinte cseppenként hozzáadjuk az olvasztott vajat. Ha az összes vajat hozzáadtuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hozzáfacsarjuk a citrom levét. Langyosan fogyasztjuk, halak, sültek mellé kiváló.