Olvastam egy cukkini „sajt” receptet, amely azonnal megtetszett, cukkini pedig – szerencsére - még mindig akad bőven, így semmi nem tartott vissza az elkészítésétől. Mivel a gyerekek éppen házon kívül tartózkodtak, bátrabban használtam a fűszereket, egész rózsabors és pirított kömény is került a készítménybe. Amennyiben gyerekeknek is szánjuk, érdemes petrezselyemmel, snidlinggel próbálkoznunk.
Hozzávalók:
- 500 gramm cukkini
- 60 gramm zselatin
- 1 ek. Olívaolaj
- 200 ml rizstej, vagy zabtej
- 2 ek. Citromlé
- 1,5-2 tk. só
ízesítéshez: bors (egész rózsabors, snidling, kömény, petrezselyem, stb.
Elkészítés:
A cukkinit meghámozzuk, végeit levágjuk (így legyen 500 g), és kisebb kockákra vágjuk. Bő, enyhén sós vízben puhára főzzük (kb. 12-13 perc), majd leöntjük róla a levet.
Egy kevés rizs- vagy zabtejbe keverjük a zselatint, és mikor kicsit magába szívta a tejet, a cukkinihoz dobjuk, majd hozzáöntjük a maradék tejet, és összemelegítjük, amíg a zselatin feloldódik. (Vigyázat! Ne forraljuk!). Hozzáadjuk a citromlevet, az olívaolajat és a sót, és alaposan lezúzzuk botmixerrel. Én három részre osztottam és külön külön ízesítettem, készült egy adag rózsaborssal, pirított, egész köménnyel és medvehagymával. Szilikonos formába öntjük, és legalább 3-4 órára hűtőbe rakjuk, hogy megdermedjen.