Back to Top

Cukkini felfújt

Nyár végén, kora ősszel még mindig akad egy-egy cukkini a kertben. Ezt használtam most fel, felfújtat készítettem. Fokhagymás tejföllel önálló ételként is megállja a helyét, de feltétnek is kiváló.

A hozzávalók kedvünkre variálhatók (értsd: a sajt, sonka), ahogy a zöldfűszerekkel (petrezselyem, metélőhagyma, bazsalikom) is érdemes játszani.

241180926 821658991862674 2363044037270331005 n

Bővebben: Cukkini felfújt

Kecskesajttal töltött füge baconba tekerve

A füge érése korántsem kiszámítható. Hiába van rengeteg gyümölcs a bokron, azok egy része még éretlen, vagy éppen csak félig érett. Majd hirtelen úgy tűnik: ezt már régen szedni kellett volna. A mennyisége lekvárhoz kevés, szerencsére van más gyümölcsünk is, így napi fogasztásra sok. Kárba mégsem veszhet, valamit azonban mégiscsak készíteni kéne belőle... Hétvégén kedves vendégeink érkeztek, kiderült az egyikőjük nagy rajongója a kecskesajttal töltött fügének. Több sem kellett, hiszen nincs is nagyobb öröm számomra, mint házigazdaként a vendég/barát kedvében járni.

kecskesajtos füge

Bővebben: Kecskesajttal töltött füge baconba tekerve

Aludtejes prósza

Olyan szerencsés helyzetbe kerültem, hogy néhány hete magam készítem a kefírt. Igazi, ízletes kaukázusi kefírem van, simán akadt fél liter, amit prószára használhattam el. Ez az étel Zala megyében igazi klasszikusnak számít, de a prószát fogyasztják Somogyban és Vas megyében is.

prószakész

Bővebben: Aludtejes prósza

Tiroli máj

Jókai Mór születésnapjára tekintettel „Jókai hetet” tartottunk. Az Aranyember atyjának egyik kedvenc étele a tiroli máj volt, amelyet el is készítettem. Kevésbé ismert, de a „nagy magyar mesemondó” Kakas Márton álnéven írt azokról az ételekről, amelyek népünk kedvencei, de csak kevesen ismernek. A tiroli máj végeredménye igencsak meglepett. Egyszerűen nem számítottam ennyire finom ízre... Régen ettünk már ilyen finomat. Azt hiszem ez a próbálkozás olyan jól sikerült, hogy az újabb adagra nem várunk negyven évet.

tiroli májkész

Bővebben: Tiroli máj

Sajtos golyó

Semmi különleges, semmi földöntúli gasztro csoda, azonban néhány mondat miatt nekem nagyon fontos ez a recept:

"-Tudod mi anya! Amikor majd anyja-lánya éttermet nyitunk, ez lesz a specialitásunk! Sajtos golyó. És már tudjuk készíteni több ízben is."

Igen, ez az a recept, amit panírozás után a maradék morzsából, tojásból készítettünk először, de annyira bevált, hogy már önálló feltétként is alkalmazzuk.

sajtos golyókész

Bővebben: Sajtos golyó

Cukkinis tortilla lapok

Cukkini téma kimeríthetetlen, szerencsére. Az unalom elkerülése érdekében nagyban fokozza az alkotási vágyat. A megpárolt és pürésített cukkiniből tortilla lapot készítettem. A végeredmény pedig egy hihetetlenül puha, jól tekerhető lap lett. A torilla lapokat cukkini nélkül is érdemes otthon elkészíteni, hiszen sokkal finomabb, mint a boltban kapható társai.

cukkinistortilla

Bővebben: Cukkinis tortilla lapok