Jókai Mór születésnapjára tekintettel „Jókai hetet” tartottunk. Az Aranyember atyjának egyik kedvenc étele a tiroli máj volt, amelyet el is készítettem. Kevésbé ismert, de a „nagy magyar mesemondó” Kakas Márton álnéven írt azokról az ételekről, amelyek népünk kedvencei, de csak kevesen ismernek. A tiroli máj végeredménye igencsak meglepett. Egyszerűen nem számítottam ennyire finom ízre... Régen ettünk már ilyen finomat. Azt hiszem ez a próbálkozás olyan jól sikerült, hogy az újabb adagra nem várunk negyven évet.
Hozzávalók:
60 dkg borjúmáj
2 közepes fej vöröshagyma
5 dkg füstölt szalonna
2 ek. vaj
1 ek. finomliszt
1,5 dl fehérbor
1,5 dl marha alaplé
só, bors, ízlés szerint
10 csepp citromlé
1 dl tejföl
Elkészítés:
A kockára vágott szalonnát a vajban zsírjára sütjük, majd beletesszük az apróra vágott hagymát és üvegesre dinszteljük. A májat vékony csíkokra vágjuk 5-6 percig megpirítjuk a hagymás szalonnás keveréken. Megszórjuk liszttel és további 1-2 percig sütjük. Felöntjük a fehérborral és az alaplével, majd lefedve 6-7 percig pároljuk. Amikor a máj megpuhult, megsózzuk, megborsozzuk, majd elkeverjük benne a tejfölt. Néhány csepp citromlével ízesítjük.