Jókai Mór születésnapjára tekintettel „Jókai hetet” tartottunk. Az Aranyember atyjának egyik kedvenc étele a tiroli máj volt, amelyet el is készítettem. Kevésbé ismert, de a „nagy magyar mesemondó” Kakas Márton álnéven írt azokról az ételekről, amelyek népünk kedvencei, de csak kevesen ismernek. A tiroli máj végeredménye igencsak meglepett. Egyszerűen nem számítottam ennyire finom ízre... Régen ettünk már ilyen finomat. Azt hiszem ez a próbálkozás olyan jól sikerült, hogy az újabb adagra nem várunk negyven évet.

tiroli májkész

Hozzávalók:

60 dkg borjúmáj

2 közepes fej vöröshagyma

5 dkg füstölt szalonna

2 ek. vaj

1 ek. finomliszt

1,5 dl fehérbor

1,5 dl marha alaplé

só, bors, ízlés szerint

10 csepp citromlé

1 dl tejföl

Elkészítés:

A kockára vágott szalonnát a vajban zsírjára sütjük, majd beletesszük az apróra vágott hagymát és üvegesre dinszteljük. A májat vékony csíkokra vágjuk 5-6 percig megpirítjuk a hagymás szalonnás keveréken. Megszórjuk liszttel és további 1-2 percig sütjük. Felöntjük a fehérborral és az alaplével, majd lefedve 6-7 percig pároljuk. Amikor a máj megpuhult, megsózzuk, megborsozzuk, majd elkeverjük benne a tejfölt. Néhány csepp citromlével ízesítjük.