Olyan szerencsés helyzetbe kerültem, hogy néhány hete magam készítem a kefírt. Igazi, ízletes kaukázusi kefírem van, simán akadt fél liter, amit prószára használhattam el. Ez az étel Zala megyében igazi klasszikusnak számít, de a prószát fogyasztják Somogyban és Vas megyében is.
Hozzávalók:
0,5 liter aludttej/kaukázusi kefír
20-25 dkg liszt,
1 csipet só,
1 kávéskanál zsír,
1 tojás,
1,5 dl szilvalekvár,
1,5-2 evőkanál tejföl,
1 evőkanál zsír,
vaníliás porcukor.
Elkészítés:
Az aludttejet tálba öntjük, hozzáadjuk a lisztet, a sót, a tojást, a zsírt és simára kikeverjük. Kizsírozott tepsibe öntjük, egyenletesen eloszlatjuk a masszát, majd sűrűn megpöttyözzük szilvalekvárral, kevesebb tejföllel és olvasztott zsírral.
Előmelegített sütőben 20-30 perc alatt megsütjük. Szeletelés előtt kicsit hűlni hagyjuk, majd vaníliás porcukorral enyhén megszórjuk a tetejét. Nagyobb kockákra vágva kínáljuk.