Back to Top

Teljes kiőrlésű kovászos cipó

Nagyon ritkán használok csak teljes kiőrlésű lisztet, így kicsit tartottam a végeredménytől. Most viszont megcsapott a vagányság szele, így nekiveselkedtem egy - csak teljes kiőrlésű lisztből álló - kenyérkének. A kovászolás csintalanságát mára mindenki kitanulta - vagy nem -, így bátran osztom meg Veletek az én kis kenyérkémet.

tk kenyér

Bővebben: Teljes kiőrlésű kovászos cipó

Kókuszos aranygaluska meggyöntettel

Az aranygaluska készítése már napirenden volt, ám a megvalósítás eddig váratott magára. Kovászos receptet kerestem, és találtam is: https://bettyhobbikonyha.cafeblog.hu/2015/11/14/kovaszos-aranygaluska/.

Már javában kelt a tésztám, amikor ráébredtem, hogy nincs dióm. Rögtön eszembe ötlött egy mákos verzió, aztán kiderült, hogy mákom sincs. Kókuszreszelék volt... Ezáltal viszont úgy éreztem, hogy el kell szakadnom a vaníliasodótól, hiszen sokkal jobban illik hozzá egy gyümölcsös öntet.

aranygaluska

Bővebben: Kókuszos aranygaluska meggyöntettel

Húsvét utáni sós kalács

A főtt tojás és a "maradék" sonka lehetséges, hogy nem szorul külön felhasználásra, hiszen elfogy enélkül is, én mégsem tudtam ellenállni, és némi  tormával , sajtkrémmel felturbózva  sós kalács tésztába tölöttem, majd összefontam. Nagyon izgultam, mi sül ki belőle, a végeredménnyel elégedett vagyok. 

kalács1

Bővebben: Húsvét utáni sós kalács

Farsangi fánk

Egy kedves ismerősömmel arról beszélgettünk, hogy tervezzük a fánk sütését. Ő évek, én csak hetek óta készültem rá. Végül rászántam magam, persze hogy megérte. Közben azon gondolkodtam, hogy miért van mélyedés a fánk közepében, azaz miért nyomjuk be ujjunkkal a tésztát? Az ismerősöm szerint azért, hogy legyen helye a lekvárnak. Én szintén gyakorlatiasan közelítettem meg a témát, tippem: hogy biztosan átsüljön a közepe is.

Viszonylag egyszerű receptet kerestem, mindösszesen annyit változtattam, hogy kovásszal készítettem élesztő helyett.

fánkcukrospicike

 

Bővebben: Farsangi fánk

Egyszerű sós ropogós

Egy kattintásvadász oldal ezt a receptet a következő szlogenekkel adná közre:

"Vigyázat! Abbahagyhatatlan az evése!"

"Pillanatok alatt készítheted el ezt az isteni ropogtatni valót!"

"A házigazdák sztárja leszel!"

"Tényleg csak néhány összetevő szükséges ehhez a sajtos rúdhoz!"

A valóság az, hogy ennél a receptnél ezek az állítások igazak.

sajtos rúd

Bővebben: Egyszerű sós ropogós

Kovászos minikuglófok vörös áfonyával

Jelmondat: "Ha béna vagy is süthetsz jó kuglófot!" Márpedig én béna vagyok, legalábbis a kuglóf valahogy soha nem lesz az igazi, belül nyers, kívül égett... Egy kis trükkel azonban elkerülhetjük a lehetséges bakit. A kuglóf alapreceptjét az ezer éves - még nászajándékba kapott - kenyérsütő gépünk kiskönyvéből loptam. Szinte mindig ezt használom, egy ideje élesztő helyett kovásszal.

kuglófasz2

Bővebben: Kovászos minikuglófok vörös áfonyával