A főtt tojás és a "maradék" sonka lehetséges, hogy nem szorul külön felhasználásra, hiszen elfogy enélkül is, én mégsem tudtam ellenállni, és némi tormával , sajtkrémmel felturbózva sós kalács tésztába tölöttem, majd összefontam. Nagyon izgultam, mi sül ki belőle, a végeredménnyel elégedett vagyok.
A sós kalács hozzávalói:
- 60 dkg liszt
- 3-3,5 dl tej
- 1 db tojás
- 1 ek. cukor
- 1-2 tk. só
- 7 dkg olvasztott vaj
- 12 dkg fehér kovász
A töltelék hozzávalói:
- 4 db főtt tojás
- 10 dkg főtt sonka (lehet több is)
- 20 dkg sajtkrém
- 2 ek. torma
- 1 kk. mustár
- só, bors, esetleg metélőhagyma/medvehagyma
A kenéshez:
- 1 db tojás
- szezámmag
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk a kovászos tészták elkészítésének módszerével. Azaz először a lisztet, a tejet, az olvasztott vajat és a tojást keverjük össze. A liszt minőségétől függően elképzelhető, hogy több tejet is felvesz. Kb. egy órán át állni hagyjuk (ezt a szakaszt a kovászos tésztáknál autolízisnek hívjuk), majd hozzáadjuk a kovászt (a kovász mennyisége a liszt 20 %-a.) és a cukrot, elkezdjük összegyúrni, végül megszórjuk sóval, és jól kidagasztjuk. Nagyon kellemes állagú, sima tésztát kapunk. Ezt követően óránként hajtogatjuk (kétszer), majd három részre osztjuk, hosszú sávokat formázunk, amelyet megtöltünk a sonkás-tojásos keverékkel, és hengerekké alakítjuk, óvatosan összefonjuk. Duplájára kelesztjük. Ne feledjük, kovászos tésztánál ez - hőmréséklettől függően - akár 10-16 óra is lehet. 180 fokra előmelegített sütőben 30-45 perc alatt készre sütjük. A sütőbe helyezés előtt lekenjük tojással és megszórjuk szezámmaggal.
A tölteléknél csak a sajtkrémet, tormát, mustárt és a fűszereket kevertem össze, ezt kentem a tésztára, majd ráhelyeztem a sonkát és a negyedre vágott főtt tojás cikkelyeit, végül maradék sajtkrémes keveréket is szétosztottam.