A főtt tojás és a "maradék" sonka lehetséges, hogy nem szorul külön felhasználásra, hiszen elfogy enélkül is, én mégsem tudtam ellenállni, és némi  tormával , sajtkrémmel felturbózva  sós kalács tésztába tölöttem, majd összefontam. Nagyon izgultam, mi sül ki belőle, a végeredménnyel elégedett vagyok. 

kalács1

A sós kalács hozzávalói:

- 60 dkg liszt

- 3-3,5 dl tej

- 1 db tojás

- 1 ek. cukor

- 1-2 tk. só

- 7 dkg olvasztott vaj

- 12 dkg fehér kovász

 

 A töltelék hozzávalói:

- 4 db főtt tojás

- 10 dkg főtt sonka (lehet több is)

- 20 dkg sajtkrém

- 2 ek. torma

- 1 kk. mustár

- só, bors, esetleg metélőhagyma/medvehagyma

 

A kenéshez:

- 1 db tojás

- szezámmag

A tészta  hozzávalóit összegyúrjuk a kovászos tészták elkészítésének módszerével. Azaz először a lisztet, a tejet, az olvasztott vajat és a tojást keverjük össze. A liszt minőségétől függően elképzelhető, hogy több tejet is felvesz. Kb. egy órán át állni hagyjuk (ezt a szakaszt a kovászos tésztáknál autolízisnek hívjuk), majd hozzáadjuk a kovászt (a kovász mennyisége a liszt 20 %-a.) és a cukrot, elkezdjük összegyúrni, végül megszórjuk sóval, és jól kidagasztjuk. Nagyon kellemes állagú, sima tésztát kapunk. Ezt követően óránként hajtogatjuk (kétszer), majd három részre osztjuk, hosszú sávokat formázunk, amelyet megtöltünk a sonkás-tojásos keverékkel, és hengerekké alakítjuk, óvatosan összefonjuk. Duplájára kelesztjük. Ne feledjük, kovászos tésztánál ez - hőmréséklettől függően - akár 10-16 óra is lehet. 180 fokra előmelegített sütőben 30-45 perc alatt készre sütjük. A sütőbe helyezés előtt lekenjük tojással és megszórjuk szezámmaggal.

A tölteléknél csak a sajtkrémet, tormát, mustárt és a fűszereket kevertem össze, ezt kentem a tésztára, majd ráhelyeztem a sonkát és a negyedre vágott főtt tojás cikkelyeit, végül maradék sajtkrémes keveréket is szétosztottam.