Az aranygaluska készítése már napirenden volt, ám a megvalósítás eddig váratott magára. Kovászos receptet kerestem, és találtam is: https://bettyhobbikonyha.cafeblog.hu/2015/11/14/kovaszos-aranygaluska/.
Már javában kelt a tésztám, amikor ráébredtem, hogy nincs dióm. Rögtön eszembe ötlött egy mákos verzió, aztán kiderült, hogy mákom sincs. Kókuszreszelék volt... Ezáltal viszont úgy éreztem, hogy el kell szakadnom a vaníliasodótól, hiszen sokkal jobban illik hozzá egy gyümölcsös öntet.
Az alaprecepten annyit változtattam, hogy vaj helyett szőlőmagolajat használtam, illetve a különféle formákat egyesével belemártottam olajba, majd beleforgattam a kókuszos keverékbe.
Hozzávalók:
1./ Előtészta:
- 150 g fehér kovász (a kovászt érdemes előtte többször frissíteni)
- 3 dl tej
- 150 g BL 55-ös liszt
- 150 g BL 80-as liszt
2./ Tészta:
- Előtészta
- 2 db tojás
- 80 g nádcukor
- 300 g BL 55-ös liszt
- 1 csipet só
- 60 g szőlőmagolaj
3./ Töltelék:
- 150-200 g kókuszreszelék
- 100 g nádcukor
- kb. 1,5 dl szőlőmagolaj
4./ Meggyöntet:
- 30 dkg meggy (lehet friss vagy fagyasztott)
- 3 ek. nádcukor
- 3 ek. víz
- 2 tk. keményítő, vaníliás pudingpor vagy 2 ek. kovász
Elkészítés:
Fehér kovászból 150 grammot kiveszünk és hozzáadunk a langyos tejet, illetve a liszteket. Kb. 12 óráig állni hagyjuk. Ezt követően belekeverjük a tojásokat, a lisztet és a cukrot, majd legvégén, fokozatosan adagoljuk az olajat és a csipet sót.
Egy tálban pihentetjük, közben kétszer háromszor hajtogatjuk, majd addig kelesztjük, amíg duplájára nem nő. Nagyjából 1,5 cm vastagra nyújtjuk és mindenféle szabálytalan formákat szaggatunk belőle. (Lényeg, hogy nincs tésztamaradék) Minden darabot belemártunk az olajba, majd beleforgatjuk a kókuszos keverékbe, és szép sorban egymás mellé helyezzük a cikkelyeket. Ha betelt a sor, akkor jöhet a következő réteg. Én három szintet raktam egymásra. Ha marad kókuszreszelék, akkor azt a tetejére szórhatjuk.
180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük, majd meggyöntettel tálaljuk.
Meggyöntet:
A meggyet, cukrot, vizet egy lábosban összeforraljuk, kb. 10 percig hagyjuk főni, majd keményítővel, pudingporral vagy kovásszal sűrítjük. Én ez utóbbit használtam, utána pedig botmixerrel pürésítettem rajta. Kis vaníliát is adtam hozzá.