Ismét egy halas étel, ami egyszerre modern, de mégis hagyományos. A hamburger korunk egyik kedvence, viszont az én zsemlém kovászos. A benne lévő fasírt halból készült. Egyszerű, de nagyszerű kreáció. Próbáljátok ki!
Hozzávalók a hamburger zsemlékhez:
- 60 dkg liszt, (Én szeretem keverni a liszteket, most BL 80-as kenyérlisztet és pizzalisztet kevertem felesben, de készíthetitek BL 55-ösből is.)
- 1 tk. só,
- 2 ek. cukor
- 1 tojás,
- 4 dl tej,
- 12 dkg fehér kovász (avagy fél kocka élesztő)
- 70 g olívaolaj
Hozzávalók a halpogácsához:
- 4 tojás,
- 2 db heringfilé konzerv, de választhatunk aprított tonhalat is,
- 2 db közepes fej vöröshagyma,
- só (ha a hal nem elég sós), bors, egyéb zöldfűszerek, esetleg egy-két gerezd fokhagyma,
- 120 g zabpehely
A hamburger zsemlék elkészítése:
A hozzávalókat összegyúrjuk a kovászos tészták elkészítésének módszerével. Azaz először a lisztet, a tejet,az olíva olajat és a tojást keverjük össze. A liszt minőségétől függően elképzelhető, hogy több tejet is felvesz. Kb. egy órán át állni hagyjuk (ezt a szakaszt a kovászos tésztáknál autolízisnek hívjuk), majd hozzáadjuk a kovászt (a kovász mennyisége a liszt 20 %-a.) és a cukrot, elkezdjük összegyúrni, végül megszórjuk egy sóval, és jól kidagasztjuk. Nagyon kellemes állagú, sima tésztát kapunk. Ezt követően óránként hajtogatjuk. 2-3 hajtogatást követően gombócokat formálunk, (ebből a tésztamennyiségből 8-10 zsemle jön ki) majd duplájára kelesztjük. Ne feledjük, kovászos tésztánál ez - hőmréséklettől függően - akár 10-12 óra is lehet. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
A halpogácsa elkészítése:
A halkonzerv levében megdinszteljük az apróra vágott hagymát, összekeverjük a tojással, hozzáadjuk a villával szétnyomkodott halat, sózzuk, borsozzuk, végül pedig a zabpelyhet is belekeverjük. Fél órára a hűtőbe tesszük, hogy a zabpehely felszívja a nedvességet. Serpenyőben vagy sütőben sütjük. Elég világos a színe, így aki igényli pirospaprikát is adhat hozzá. Emellett ízesíthetjük pár csepp citromlével, esetleg egy gerezd fokhagymával. Ezt a fasírtot főzelékhez feltétként is tálalhatjuk, de rizs mellé is finom. Egy biztos: én beépítettem a repertoárba.