Jelmondat: "Ha béna vagy is süthetsz jó kuglófot!" Márpedig én béna vagyok, legalábbis a kuglóf valahogy soha nem lesz az igazi, belül nyers, kívül égett... Egy kis trükkel azonban elkerülhetjük a lehetséges bakit. A kuglóf alapreceptjét az ezer éves - még nászajándékba kapott - kenyérsütő gépünk kiskönyvéből loptam. Szinte mindig ezt használom, egy ideje élesztő helyett kovásszal.
Hozzávalók:
3 db tojás,
160 gramm vaj,
100 ml tej,
vanília, sütőrum
fél citrom reszelt héja
1 kk só,
5 ek cukor (én finomítatlan nádcukrot használtam),
420 gramm liszt,
84 gramm kovász (amennyiben élesztőt használünk, akkor 2,5 gramm),
150 gramm vörös áfonya (az eredeti recept mazsolát ír)
A tojásokat összekeverjük a felolvasztott vajjal, tejjel, majd a cukrral, vaníliával és a sütőrummal, végül beledolgozzuk a lisztet is. Fél-egy órán át pihentetjük, majd hozzáadjuk a kovászt, dagasztjuk és végül a sót és a vörös áfonyát, reszelt citromhéjat is a tésztába keverjük. Mivel viszonylag lágy tésztáról van szó, célszerű géppel dagasztani. Én egy kézi habverőt használok, ilyenkor dagasztókarokkal.
Amennyiben ezt a mennyiségű tészát kuglófsütőbe tesszük, előfordulhat, hogy a közepe nem sül át. Persze, ügyes háziasszonyoknak ez nem jelenthet gondot, de én óvatos vagyok. A masszát 12 felé osztva szilikonos sütőformába tesszük. Kelesztési időt szándékosan nem írok, hiszen a kovász aktivitása nagyban függ a hőmérséklettől. Megvárjuk, míg megduplázódik a tészta, és máris tehetjük az előmelegített sütőbe, ahol 25-30 perc alatt készre sütjük.
Az egyik legjobban bevált receptjeim közé tartozik. Készítsétek el, megéri!