Jelmondat: "Ha béna vagy is süthetsz jó kuglófot!" Márpedig én béna vagyok, legalábbis a kuglóf valahogy soha nem lesz az igazi, belül nyers, kívül égett... Egy kis trükkel azonban elkerülhetjük a lehetséges bakit. A kuglóf alapreceptjét az ezer éves - még nászajándékba kapott - kenyérsütő gépünk kiskönyvéből loptam. Szinte mindig ezt használom, egy ideje élesztő helyett kovásszal.

kuglófasz2

 

Hozzávalók:

3 db tojás,

160 gramm vaj,

100 ml tej,

vanília, sütőrum

fél citrom reszelt héja

1 kk só,

5 ek cukor (én finomítatlan nádcukrot használtam),

420 gramm liszt,

84 gramm kovász (amennyiben élesztőt használünk, akkor 2,5 gramm),

150 gramm vörös áfonya (az eredeti recept mazsolát ír)

 

A tojásokat összekeverjük a felolvasztott vajjal, tejjel, majd a cukrral, vaníliával és a sütőrummal, végül beledolgozzuk a lisztet is. Fél-egy órán át pihentetjük, majd hozzáadjuk a kovászt, dagasztjuk és végül a sót és a vörös áfonyát, reszelt citromhéjat is a tésztába keverjük. Mivel viszonylag lágy tésztáról van szó, célszerű géppel dagasztani. Én egy kézi habverőt használok, ilyenkor dagasztókarokkal.

Amennyiben ezt a mennyiségű tészát kuglófsütőbe tesszük, előfordulhat, hogy a közepe nem sül át. Persze, ügyes háziasszonyoknak ez nem jelenthet gondot, de én óvatos vagyok. A masszát 12 felé osztva szilikonos sütőformába tesszük. Kelesztési időt szándékosan nem írok, hiszen a kovász aktivitása nagyban függ a hőmérséklettől. Megvárjuk, míg megduplázódik a tészta, és máris tehetjük az előmelegített sütőbe, ahol 25-30 perc alatt készre sütjük.

Az egyik legjobban bevált receptjeim közé tartozik. Készítsétek el, megéri!