Néhány napja láttam egy remek videót, ahol különböző alakzatokat formáztak tésztából. Az egyik igencsak megragadott, gondoltam, ezt én is elkészítem. A lehetőség nem váratott túl sokáig magára, amikor a formázáshoz értem, keresni kezdtem a videót, hogy puskázhassak... természetesen nem találtam. Az idő nem volt a barátom, éppen indulófélben voltunk. Mit volt mit tenni, emlékfoszlányaim alapján dolgoztam. Később persze ráleltem a videóra, gyorsan tisztáztam is magamban, hogy nálunk a tésztáknak más évszaka lehetett, hiszen az én sütőmben másfajta virágok nyíltak.
Az alapot illetően semmi egyedit nem alkottam, a szokásos kalácstésztát gyúrtam be.
Hozzávalók:
25 dkg király búzaliszt (természetesen ehelyett használható BL 55-ös fehérliszt is, emellet kenyérliszt, de keverhető fehér tönkölyliszttel is);
20 dkg rétesliszt (esetleg süteményliszt);
13 dkg kovász (kivettem 5 dkg kovász, ahhoz kevertem 4 dkg tejet és 4 dkg réteslisztet, ezt hagytam 12 órán át érni a pulton);
pici só;
7,5 dkg nádcukor;
10 dkg vaj, margarin, vagy valamilyen olaj (pl. szezámmag, mogyoró);
2,2 dl tej;
2 ek cukrozatlan kakaópor;
1 tojás a kenéshez
Ízesítésként reszelt citromhéjat és egy kis őrölt vaníliát használtam;
Díszítéshez szilvalekvárt és fehájal kevert durvára őrölt nádcukrot.
A recept élesztővel is működik. Ebben az esetben ehhez a mennyiségű tésztához 2-2,5 dkg élesztőt adjunk kovász helyett.
A kovászos tészták elkészítési módjával gyúrtam és dagasztottam. Azaz először összekevertem a liszteket és a tejet, majd 1 óra múlva hozzáadtam a kovászt, a cukrot, a vajat, így dagasztottam. A csipetnyi sót csak a végén szórtam bele. Kétfelé osztottam (nem egyenlő részben, valamivel többet hagytam a fehérhez) és a kisebbik adagot kakaóporral színesítettem.
Szerencsére a munkafázisokat megörökítettem, így a virágok formázását képekkel is tudom illusztrálni.
Mind a fehér, mind a kakós tésztából 16-16 gombócot formáztam. A fehéreket kör alakúra nyújtottam, és becsomagoltam a barna tésztát, majd a töltött gombócokból ismét kört alkottam.
A körformát félbehajtottam és levágtam a széléről egy cikket, majd egy ujjnyi széles csíkot.
Kinyitottam a tésztát, így volt egy szélesebb sávnyi, két 1-1,5 cm széles csíkom és két félholdam. A 1-1,5 cm-eseket ráhelyeztem a széles sávra, egymással szembefordítva, majd ugyanígy a félhold alakúakat is. Ezt követően hurkapálcikával benyomtam a közepét keresztben, hosszában pedig egymással párhuzamosan a félholdak felénél. Két-két oldalát összecsippentettem az ujjaimmal, ha nagyon felpúposodott a közepe, akkor lenyomtam. Amennyiben szükség volt rá, eligazgattam a szirmokat. Egy éjszakát a spájzban kelesztettem.
Lekentem tojással, a közepére házi szilvalekvárt halmoztam, és fahéjas nádcukorral hintettem be. Előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem. Habár a videóban látottakhoz nem hasonlít, nekem nagyon tetszik.