Húsvét közeledtével nálunk is előtérbe került a kalács, az édesszájú banda legnagyobb örömére... Viszont nem akartam leragadni egy sima hármas vagy négyes fonásnál, újat szerettem volna kipróbálni. Így jött a hatos fonás ötlete. (Ha már nem eszem belőle, akkor az alkotás öröméért.)
Hozzávalók:
25 dkg király búzaliszt (természetesen ehelyett használható BL 55-ös fehérliszt is);
20 dkg rétesliszt (esetleg süteményliszt);
13 dkg kovász (kivettem 5 dkg kovász, ahhoz kevertem 4 dkg tejet és 4 dkg réteslisztet, ezt hagytam 12 órán át érni a pulton);
pici só;
7,5 dkg nádcukor;
10 dkg vaj, margarin, vagy valamilyen olaj (pl. szezámmag, mogyoró);
2,2 dl tej;
2 ek cukrozatlan kakaópor;
Ízesítésként reszelt citromhéjat és egy kis őrölt vaníliát használtam.
A kalács alapját a kovászos tészták szokásos elkészítési módjával gyúrtam. Azaz először összekevertem a liszteket és a tejet, majd 1 óra múlva hozzáadtam a kovászt, a cukrot, a vajat, így dagasztottam. A csipetnyi sót csak a végén szórtam bele. Kétfelé osztottam és az egyik adagot kakaóporral színesítettem. (Bátraknak merem ajánlani a kávét is.) Őszintén szólva én ezt a tésztát most nem hajtogattam, hanem hagytam állni, majd egy óra múlva 3-3 részre osztottam, hosszú kukacokat, már-már kígyókat formáztam, és összefontam. A neten számtalan videó található különböző formázási technikára, aki szívesen süt, szeret alkotni, annak érdemes végignézni néhány bemutatót.
Éjszaka a spájzban kelesztettem, előmelegített sütőben sütöttem, először 250 fokon,15 perc elteltével pedig 200-on, egészen addig míg szép aranybarna nem lett. Tapasztalataim azt mutatják, hogy a kenyérnél és kalácsoknál érdemes csak alsó sütést használni. Persze lehetséges, hogy ez csak nálam van így. Hőlégkeverésre, illetve a felső sütésre én akkor állítom a sütőt, ha inkább már csak a tetejét szeretném pirítani, és persze az előmelegítést is felgyorsítja.