Mindig megdöbbent, amikor a boltban csomagolt tortilla lapokat látok, horror áron. Szinte hihetetlen, hogy a liszt és a víz keveréke ennyibe kerülhet. Persze, tudom én! A kényelmet és a gyorsaságot meg kell fizetni. Ám, ha mégis rászánjuk azt a fél órát, akkor a boltinál sokkal finomabb házi tortilla lapokat készíthetünk. Hét közben sütöttem húst, amelyből jócskán maradt. A maradékfelhasználás elvét is szem előtt tartva úgy gondoltam éppen jó lesz a tortillába, hiszen ezer éve nem ettünk már.
Hozzávalók:
225 gramm fehér liszt,
225 gramm fehér tönkölyliszt,
85 gramm vaj, vagy egyéb zsiradék, én mogyoróolajat használtam,
1 kk só,
2 evőkanál szezámmag,
1 evőkanál lenmag,
Mert a kovász sem maradhat el, abból is tettem bele három evőkanállal. (Ez utóbbi elhagyható, senki ne álljon neki kovászt nevelni, ha eddig nem tette, habár a kovászolásra mindenkit csak biztatni tudok.)
A töltelékhez:
sült hús: lehet csirkemell, karaj, comb, de akár egy tonhalkonzervet is felbonthatunk,
görög joghurt,
fokhagyma, só, bors
vegyes saláta keverék,
igény szerint egy kis csípős szósz
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, és amikor már elvált az edény falától, gyúródeszkán formáztam tovább. A lisztekkel lehet játszani, teljes kiőrlésű, vagy graham liszt is használható bizonyos arányban, illetve kenyérliszttel is kiváló tésztát kapunk. Miután az elmúlt néhány hónapban sütéseim jelentős részét a kovász uralta, elég sok féle lisztet szereztem be, imádom variálni, kíssérletezni az arányokkal. Itt most azonban nem feltétlenül kell, ha valaki az egyszerűségre törekszik, akár sima fehér lisztből is készítheti tortilláját.
A tésztát 8 egyenlő részre kellett volna osztanom, ám néhánynál éreztem, hogy picit nagyobbra sikerültek, ezekből levágtam egy-egy pici darabot, így lett 9 golyóm. Lisztes deszkán és lisztes sodrófával kör alakúra nyújtottam.
Felhevített serpenyőben addig sütöttem, míg kisebb barna foltok jelentek meg a tortilláim lapján.
A kész lapokat megkentem fokhagymás, sós és borsos görög joghurttal, vegyes zöld salátával és sült hússal borítottam, majd újabb réteg joghurttal gazdagítottam. Aki szereti: csípős szószt is pakolhat bele. Ezt követően feltekertem, az alját visszahajtottam.