Napok óta agyaltam valami igazán finom szilveszteri sós nassolnivalón. Álmondtam csigát, sörös kenyeret, grissinit és minden mást, míg végül az egyszerű, ámde nagyszerű, jól bevált recept mellett maradtam.
Gyakorlatilag már mindenki evett túrós pogácsát, nem véletlenül népszerű: az íze egyszerűen lekörözhetetlen, emellett pedig "másnaposan" is finom.
Több változatát is hallottam már, van aki élesztő és tojás nélkül süti. Én teszek bele élesztőt és tojást is, valahogy ez a verzió nyerte el leginkább a tetszésem.
Hozzávalók:
1 kg liszt (keverhetjük a teljes kiőrlésű és a fehérlisztet, akár fele - fele arányban is, én ezt tettem.)
- 25 dkg vaj
- 2 tojás
- 0,5 kg túró
- 1,5 ek. só
- 5 dkg élesztő
- 1 nagy pohár görög joghurt
A hozzávalókat összekevertem, gyúrtam, majd egy éjszakát hűtőben pihentettem. Ha csak ma állunk neki, akkor pár óra is elegendő. A tészát a deszkára borítom és nyújtom, majd hajtogatom. A hajtogatás után újra hagyom pihenni fél-egy órát. Őszintén szólva, amióta szép formára tudom nyújtani a tésztát, már nem bajlódom a pogácsaszaggatóval. (apropó... nekem olyanom nincs is, amióta csak emlékszem, mindig pohárral szaggattam.) Nyújtás után lekenem a tetejét tojással, rászórom és elegyengetem a sajtot, pizzavágóval szeletelem, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, majd 200 ºC -on aranybarnára sütöm.