Spontán ötlettől vezérelve született meg a vágy, hogy ezt a pitét elkészítsem. Amikor a kósza gondolatok körvonalazódni látszottak és kialakult képzeletemben a forma és a mód, olyan volt, mintha mindig is arra vágytam volna, hogy ribizlis pitét süssek. A fagyasztóban kutatva kezembe akadt az előző nyárról elmentett, összeszelt körte, amelyet akkor nem tudtunk megenni, de hogy a muslicákat és a pocsékolást elkerüljem, lefagyasztottam. A fotózást, díszítést sajnos kapkodva kellett elvégeznem, hirtelen esélyessé vált, hogy az egészből hamarosan csak az üres sütőtál marad a mosogatóban...
Tészta:
100 g zabpehelyliszt
150 g fehér tönkölyliszt
50 g nádcukor
125 g vaj
1 db tojás
1 evőkanál görögjoghurt, vagy tejföl
1 citrom reszelt héja
fél csomag sütőpor
Töltelék:
50 dkg ribizli (frissből az igazi)
2-3 db körte
20 dkg nádcukor
apró szemű zabpehely
A ribizlit összekeverjük a cukorral, körtékkel és a zabpehellyel. Amikor elkészült, félretesszük, hogy érjen össze a töltelék.
A tésztát felezzük, az egyik részével kibéleljük a sütőtálat (az enyém 30 * 20 cm-es kerámia), ujjal nyomkodjuk bele, kis peremet hagyva neki. A tészta szerencsére jól formázható. Ráterítjük a tölteléket, szépen elsimítva. A maradék tésztából "kukacokat" sodrunk, és kettesével összecsavarjuk. Ezzel a csavart tésztával zárjuk le a széleket. Tojással kenjük, hogy szép színe legyen. Sütőben, 200 ºC-on, alsó sütéssel kezdtem, majd 35 perc után az utolsó 5 percre a felsőt is bekapcsoltam.
A ribizli savanykás ízét jól kiegészítette az itt-ott megbúvó édes körte. Szerintem nagyon finom. Ezzel a cukormennyiséggel megmarad a gyümölcs íze, de már nem lesz eszelősen savanyú. Ha nincs ribizlink, akkor se csüggedjünk. Bogyós gyümölcsökkel, vagy meggyel helyettesíthető.