Továbbra is lelkes kezdőként gyakorlom a kovászos kenyerek sütését. Új kedvencem a háromlisztes kenyér, amelynek tésztáját teljesen véletlenül állítottam össze. Három olyan zacskóm is volt, amelyben már kevés volt a muníció, így hogy ne foglalja a helyet, erős felindultsággal az összeset elhasználtam.

kenyérke

15 dkg aktív kovász

3,5 dl langyos víz

1 bögre fehér tönkölyliszt

1 bögre teljes kiőrlésű liszt

1 bögre BL55-ös fehérliszt

zöld olívabogyó

kakukkfű

2-3 evőkanál olíva olaj

a dagasztáshoz napraforgó olaj

 koszoru1

A kovászt felöntöm a langyos vízzel, és összekeverem. Ezt követően hozzáadom a liszteket bögrénként, a második bögre liszt után sózom, majd a harmadik adag liszt után beleteszem a kakukkfüvet, az olíva olajat és az olíva bogyót.

Dagasztó programot indítok el a kenyérsütő gépen. Amikor lejárt félóránként - óránként átforgatom, hajtogatom, csavargatom, tantargatom. Hogy ne ragadjon napraforgó olajjal locsolom meg. Ezt elegendő az első hajtogatás alkalmával megtenni, ezt követően már nem fog ragadni. Ezt követően formába teszem, legalább 9 órán keresztül hagyom kelni, szobahőmérsékleten. A sütőt alsó sütéssel indítom, kb. fél óra - 40 perc után, amikor már saját tartása van, kiveszem a formából és tovább sütöm. A sütés utolsó tíz percében tojással lekenem, hogy csillogó fényt kapjon, ezt követően már felső sütést is kapcsolok.