Egy hihetetlenül gyorsan elkészíthető krém, akár sült hús mellé, akár pirítósra. Semmi cicoma, hiszen az alapanyagok már önmagukban biztosítják a sikert.
Egy hihetetlenül gyorsan elkészíthető krém, akár sült hús mellé, akár pirítósra. Semmi cicoma, hiszen az alapanyagok már önmagukban biztosítják a sikert.
Kihasználva a cukkini szezont, igyekszem minél szélesebb körben felhasználni, hiszen erre most van lehetőségem. A szlogen pedig lehetne „Gyorsan, finomat, kiadósat!”.
Nálunk a gofri alapból is „sós”, azaz sajtos, így igazából nem volt más dolgom, mint ezt továbbfejleszteni. Így készült a cukkinis gofri, ami szerencsére bevált. Azért is szeretem, mert ha nem fogy el az összes keverék, akkor a "maradékot" hűtőben tartva másnap is megsüthetem.
Már nagyon vártam az uborka, akarom mondani cukkini szezont. Évekkel ezelőtt ráébredtem, hogy felhasználása korántsem merül ki a „tök”-főzelék, rántott cukkini párosban, hiszen az egyik legsokoldalúbban felhasználható növényünk. Kezdésnek jöjjön egy krémleves, egyszerű, gyors, hétköznap is elkészíthető.
A rántott bodzavirág korunk hóbortja is lehetne, ám mégsem, ugyanis már egy 1863-ból származó szakácskönyv tartalmazza ezt a különleges, szezonális desszertet. Én is erre készültem, azonban a leszedett bodzát nem tudtam azonnal felhasználni, másnap pedig erősen hullottak a virágok. Mit volt mit tenni, alkalmazkodtam a körülményekhez, palacsintatésztába kevertem a lehullott virágokat.
Karaténkonyhám bázisait egyértelműen a krémlevesek adják. Amellett, hogy viszonylag gyorsan elkészíthetőek, más előnyük is akad. Táplálóak, és nagyon sok zöldséget el lehet bennük rejteni, anélkül, hogy hangoztatnánk létüket. Fő levebetét nálunk ugyan a sajt, de a pirított kenyérkocka is nyerő, főleg, ha a maradékfelhasználást is szem előtt tartjuk. Legutóbbi két kedvencemet osztom meg most Veletek: a sárgarépa és lencse krémleves.
Március 15-ére hangolódva, emellett a pénteki halas ételeket szem előtt tartva: valami igazán frappánssal szerettem volna előrukkolni. Napokig forgott az agyam, zöld piskóta, piros piskóta, de nem állt össze a kép. Csak körvonalakat láttam, míg végül megszületett az ötlet: palacsinta! Piros és zöld palacsinta. A szinezéshez pedig kedvenc növényeimet hívtam segítségül: a spenótot és a céklát.
Vidáman kacsingatott rám az a fél kg champignon, amelyet még múlt héten vásároltam. "El kell használni, mert megromlik..." Villant át agyamon. Majd sorra vettem a szokásos repertoárt: gombapörkölt, rántott gomba... Esetleg gomba krémleves. Nem-nem, valami mást akartam. Szépen megmostam, majd kitördeltem a tönköket és pucolni kezdtem. Ekkor már körvonalazódott, hogy mit is készítek pontosan. Gyors lesz, egyszerű, finom és húsmentes, hiszen böjt van, nem árt egy kis odafigyelés.