Karaténkonyhám bázisait egyértelműen a krémlevesek adják. Amellett, hogy viszonylag gyorsan elkészíthetőek, más előnyük is akad. Táplálóak, és nagyon sok zöldséget el lehet bennük rejteni, anélkül, hogy hangoztatnánk létüket. Fő levebetét nálunk ugyan a sajt, de a pirított kenyérkocka is nyerő, főleg, ha a maradékfelhasználást is szem előtt tartjuk. Legutóbbi két kedvencemet osztom meg most Veletek: a sárgarépa és lencse krémleves.

krémlevesek

Hozzávalók a sárgarépa krémleveshez:

- 4 db sárgarépa

- 1 db vörös vagy lila hagyma, esetleg fél póréhagyma

- 2 ek. olívaolaj, vagy egyéb zsiradék

- 1-2 kisebb szem burgonya

- 1 kk gyömbér reszelve

- 1 kk. bio citrom héja (szintén reszelve)

- 1,5- 2 dl tejföl vagy sűrűbb joghurt

- 1-2 evőkanál liszt

- 1,5 liter víz

- só, bors, 1-2 ek. cukor (ízlés szerint)

Elkészítés:

A répát megtisztítjuk, majd felkarikázzuk és az apró kockára vágott hagymával együtt megpirítjuk az olajon. Felöntjük annyi vízzel, hogy kb. duplán ellepje. Amikor már roppanósra puhult a répa, hozzáadjuk a feldarabolt burgonyát, sózzuk, borsozzuk a cukorral és gyömbérrel ízesítjük, majd készre főzzük. A tűzhelyről levéve picit hűlni hagyjuk.

Botmixerrel pürésítjük, majd felöntjük vízzel és visszatesszük a főni. A tejfölt simára keverjük a liszttel és hozzáadjuk a leveshez, úgy hogy előtte a levesből is adunk a habaráshoz (hőkiegyenlítés) Forraljuk, majd végül a citromhéjat is belereszeljük.

Füstölt sajttal tálaljuk, díszítésként tökmagolajjal is feldobhatjuk.

 

Hozzávalók a lencse krémleveshez:

- 25 dkg lencse (előző este beáztatjuk)

- 0,5 dl olaj

- 1 db vöröshagyma

- 2 dl tejszín

- 2 evőkanál száraz fehérbor

- fokhagyma

- só, bors,

- 1 db babérlevél

- 1,5 liter víz

- 1-2 szelet kenyér, 5-10 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A finomra vágott vöröshagymát megpároljuk, beletesszük az előzőleg kiválogatott, beáztatott lencsét. Fűszerezzük sóval, borssal fokhagymával, babérlevéllel, vízzel felöntjük és lassan puhára főzzük. A megfőtt lencsét turmixgéppel vagy botmixerrel pépesítjük, hozzáadjuk a fehérbort, a tejszínt, felforraljuk. Pirított kenyérkockával tálaljuk.

A kenyérkockát olíva olajjal spricceljük le, majd szórjuk rá az áttört fokhagymát és tegyük előmelegített sütőbe. Amikor megpirult, meghintjük a reszelt sajttal, 1-2 percre visszatesszük, hogy a sajt ráolvadjon.

 

A képen:

1. vöröslencse krémleves

2. medvehagyma krémleves

3. céklaleves

4. sütőtök krémleves

5. sárgarépa krémleves

6. lencse krémleves