Karaténkonyhám bázisait egyértelműen a krémlevesek adják. Amellett, hogy viszonylag gyorsan elkészíthetőek, más előnyük is akad. Táplálóak, és nagyon sok zöldséget el lehet bennük rejteni, anélkül, hogy hangoztatnánk létüket. Fő levebetét nálunk ugyan a sajt, de a pirított kenyérkocka is nyerő, főleg, ha a maradékfelhasználást is szem előtt tartjuk. Legutóbbi két kedvencemet osztom meg most Veletek: a sárgarépa és lencse krémleves.
Hozzávalók a sárgarépa krémleveshez:
- 4 db sárgarépa
- 1 db vörös vagy lila hagyma, esetleg fél póréhagyma
- 2 ek. olívaolaj, vagy egyéb zsiradék
- 1-2 kisebb szem burgonya
- 1 kk gyömbér reszelve
- 1 kk. bio citrom héja (szintén reszelve)
- 1,5- 2 dl tejföl vagy sűrűbb joghurt
- 1-2 evőkanál liszt
- 1,5 liter víz
- só, bors, 1-2 ek. cukor (ízlés szerint)
Elkészítés:
A répát megtisztítjuk, majd felkarikázzuk és az apró kockára vágott hagymával együtt megpirítjuk az olajon. Felöntjük annyi vízzel, hogy kb. duplán ellepje. Amikor már roppanósra puhult a répa, hozzáadjuk a feldarabolt burgonyát, sózzuk, borsozzuk a cukorral és gyömbérrel ízesítjük, majd készre főzzük. A tűzhelyről levéve picit hűlni hagyjuk.
Botmixerrel pürésítjük, majd felöntjük vízzel és visszatesszük a főni. A tejfölt simára keverjük a liszttel és hozzáadjuk a leveshez, úgy hogy előtte a levesből is adunk a habaráshoz (hőkiegyenlítés) Forraljuk, majd végül a citromhéjat is belereszeljük.
Füstölt sajttal tálaljuk, díszítésként tökmagolajjal is feldobhatjuk.
Hozzávalók a lencse krémleveshez:
- 25 dkg lencse (előző este beáztatjuk)
- 0,5 dl olaj
- 1 db vöröshagyma
- 2 dl tejszín
- 2 evőkanál száraz fehérbor
- fokhagyma
- só, bors,
- 1 db babérlevél
- 1,5 liter víz
- 1-2 szelet kenyér, 5-10 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A finomra vágott vöröshagymát megpároljuk, beletesszük az előzőleg kiválogatott, beáztatott lencsét. Fűszerezzük sóval, borssal fokhagymával, babérlevéllel, vízzel felöntjük és lassan puhára főzzük. A megfőtt lencsét turmixgéppel vagy botmixerrel pépesítjük, hozzáadjuk a fehérbort, a tejszínt, felforraljuk. Pirított kenyérkockával tálaljuk.
A kenyérkockát olíva olajjal spricceljük le, majd szórjuk rá az áttört fokhagymát és tegyük előmelegített sütőbe. Amikor megpirult, meghintjük a reszelt sajttal, 1-2 percre visszatesszük, hogy a sajt ráolvadjon.
A képen:
1. vöröslencse krémleves
2. medvehagyma krémleves
3. céklaleves
4. sütőtök krémleves
5. sárgarépa krémleves
6. lencse krémleves