Vidáman kacsingatott rám az a fél kg champignon, amelyet még múlt héten vásároltam. "El kell használni, mert megromlik..." Villant át agyamon. Majd sorra vettem a szokásos repertoárt: gombapörkölt, rántott gomba... Esetleg gomba krémleves. Nem-nem, valami mást akartam. Szépen megmostam, majd kitördeltem a tönköket és pucolni kezdtem. Ekkor már körvonalazódott, hogy mit is készítek pontosan. Gyors lesz, egyszerű, finom és húsmentes, hiszen böjt van, nem árt egy kis odafigyelés.
Hozzávalók:
- 500 gramm champignon
- 250 gramm túró
- 1 db tojás
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 5 dkg reszelt sajt (trappista, gouda, vagy edami)
- medvehagyma/snidling/petrezselyem
Körethez:
- 10 dkg liszt
. a gomba szára
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- olaj
- só, bors, 2 gerezd fokhagyma
- 2 db tojás
- 150 gramm kefir
- 3-4 evőkanál kovász
A gombafejeket tönkjüktől megszabadítva, megpucolva tűzálló tálba helyezzük, majd elkészítjük a túrókrémet, azaz összekeverjük a hozzávalókat (túrót, tojást, fokhagymát, sót, borsot és a medvehagymát) ezután a gombákon lévő mélyedésbe töltjük. Előmelegített sütőben kb. fél órán át sütjük. A túró felét helyettesíthetjük juhtúróval is. A gomba alá nem kell zsiradékot tenni, hiszen enged annyi levet, hogy ne égjen oda. Amikor ez eltűnik az edényből, akkor lesz kész a gomba.
Mivel a gomba szárát sajnáltam kidobni, így összeszeltem, hagymával együtt olajon megpároltam. Leturmixoltam, összekevertem a tojással, kefirrel, kb. 10 dkg liszttel, sóval, borssal és a fokhagymával, hozzáadtam a kovászt, majd szilikonos formába töltöttem és 3-4 órára a konyha egy kis félreeső zugában helyeztem el. A massza állaga: a palacsinta tésztánál sűrűbb, de a galuskaét nem éri el. Előmelegített sütőbe tettem, kb. fél órát sütöttem.
Írta: Kaveczki Andi