Ha pontosan érteném, hogy a fiatalok körében mit jelképez az egyszarvú, akkor biztosan unikornis menü néven futna az én csodálatos rózsaszínű ételkölteményem, de inkább csak sima pink menü névvel illettem, kislányok elkábítására így is alkalmas, de fiúk is szívesen megeszik. Megnyugtatásként mondom: most sem gondoltam túl semmit.
Céklaleves hozzávalói:
1-2 db lilahagyma
3-4 db cékla
1,5 liter zöldséglé
1,5 dl natúr joghurt
2 evőkanál tejföl
só, bors
olívaolaj, vagy vaj
Hal hozzávalói:
400 gramm lazacfilé
pác: olívaolaj, fokhagyma, só, bors, fél citrom leve
Rizs hozzávalói:
1,5 bögre rizs
1 bögre céklalé
só, víz
A céklaleves:
A céklát alaposan megmossuk, letöröljük a nedvességet, majd a héját bekenjük olívolajjal, sózzuk és borsozzuk, végül alufóliába csomagoljuk, sütőben puhára sütjük. Olívaolajon megfuttatjuk az apróra vágott lilahagymát, héjától megszabadított és kockára vágott céklát is hozzáadjuk, kicsit pirítjuk. Felöntjük a zöldség alaplével, összeforraljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd botmixerrel homogén állagúvá turmixoljuk. Hozzákeverjük a tejfölt és a natúr joghurtot és újra összeforraljuk. Reszelt sajttal tálaljuk.
A hal:
A lazacfilét beleforgatjuk a pácba, néhány órán át - avagy egy egész éjszakát a hűtőben pihentetjük - felforrosított serpenyőben mindkét oldalát átsütjük. Ha vastag a hal, akkor természetesen 10-15 percre a sütőbe is betehetjük, hogy biztosan átsüljön.
A rizs:
A rizs színéhez egy apró varázslatot hajtottam végre: a víz egy részét céklalével helyettesítettem. A leveshez használt céklából néhány kokcát leturmixoltam vízzel, és ezt adtam főzéskor hozzá. Az ízét nem vadította meg, viszont narancssárgás színt kölcsönzött neki. Persze az eredeti szándék a rózsaszín elérése volt... Majd legközelebb.