Kihasználva a cukkini szezont, igyekszem minél szélesebb körben felhasználni, hiszen erre most van lehetőségem. A szlogen pedig lehetne „Gyorsan, finomat, kiadósat!”.
Nálunk a gofri alapból is „sós”, azaz sajtos, így igazából nem volt más dolgom, mint ezt továbbfejleszteni. Így készült a cukkinis gofri, ami szerencsére bevált. Azért is szeretem, mert ha nem fogy el az összes keverék, akkor a "maradékot" hűtőben tartva másnap is megsüthetem.
Hozzávalók:
- 15 dkg liszt
- 1 db zsenge cukkini
- 60 gramm vaj, vagy olívaolaj
- 1 tojás
- 0,5 dl tejföl, vagy joghurt
- 1 tojás
- 0,5 csomag sütőpor
- 1 dl tej
- só, bors, ízlés szerint fokhagyma
Ha igazán zsenge a cukkini, akkor nem szükséges meghámoznunk, viszont érdemes alaposan megmosni. Ugyanez vonatkozik a magjára is, ha aprók, akkor én nem szoktam eltávolítani, hanem héjastól, magostól lereszelem. Tegyük egy tálba, sózzuk meg és hagyjuk állni, hogy levet eresszen, majd jól nyomkodjuk ki. A sajtot is reszeljük le.
A száraz hozzávalókat, vagyis a lisztet, a sót és a sütőport keverjük össze. Tegyük hozzá a tojást, öntsük hozzá a tejet és az olvasztott vajat, vagy olajat. A reszelt sajtot és a cukkinit is adjuk hozzá, és addig keverjük, amíg csomómentes nem lesz.
A masszából tegyünk a gofrisütőre kis adagokat. Addig süssük mindegyiket, míg aranybarnák nem lesznek. Tejföllel és sajttal tálaljuk.