A füge érése korántsem kiszámítható. Hiába van rengeteg gyümölcs a bokron, azok egy része még éretlen, vagy éppen csak félig érett. Majd hirtelen úgy tűnik: ezt már régen szedni kellett volna. A mennyisége lekvárhoz kevés, szerencsére van más gyümölcsünk is, így napi fogasztásra sok. Kárba mégsem veszhet, valamit azonban mégiscsak készíteni kéne belőle... Hétvégén kedves vendégeink érkeztek, kiderült az egyikőjük nagy rajongója a kecskesajttal töltött fügének. Több sem kellett, hiszen nincs is nagyobb öröm számomra, mint házigazdaként a vendég/barát kedvében járni.
Hozzávalók:
12 db füge
10 dkg kecskesajt
12 szelet bacon
olívaolaj
só, bors
saláta, ízlés szerint öntet
díszítéshez dió, vagy pirított mandula
Elkészítés:
A fügék szárvégét levágjuk, majd keresztbe metszést ejtünk rajta, így kinyílik, mint a rózsa. A nyílásba beleteszünk egy darab kecskesajtot, majd baconba tekerjük. A sütőedényt kikenjük olívaolajjal, szépen, szorosan egymás mellé helyezzük a fügéket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 180 C fokra előmelegített sütőbe tesszük és 35 percig sütjük légkeverésen, majd további 10 percig grill fokozaton (200 C fok).
Saláta ágyon tálaljuk. Én salátatöntetnek mézes mustáros szószt készítettem, kiválóan simult a fügéhez.