Kolléganőm készítette el először ezt az igencsak népszerű receptet. Az átküldött fotók alapján kedvem támadt utánozni. A változtatás mindösszesen annyi, hogy én egy gluténmentes verziót hoztam össze. A zsemlemorzsát burgonyapehelyre cseréltem. A fogyasztási mutatók alapján ismétlésért kiált.
Hozzávalók:
- 1 db közepes cukkini (lereszelve kb. 60 dkg)
- 1 kk. só, bors, 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 db tojás
- 10 dkg reszelt sajt
- 4 evőkanál burgonyapehely
A panírozáshoz:
- kukoricaliszt
- 1-2 db tojás
- burgonyapehely
A sütéshez:
- 5-6 dl napraforgóolaj
Elkészítés:
A megtisztított cukkini magvas belsejét kikaparjuk (ha van neki), a héját nem szükséges eltávolítani, ezzel együtt reszeljük le. Meghintjük sóval, összekeverjük, és hagyjuk állni kb. 20 percet. A levet eresztett cukkinit kicsavarjuk. Hozzáadjuk a tojást, a reszelt sajtot, a borsot, zúzott fokhagymást és 4-5 evőkanál burgonyapelyhet, hogy jól összeálljon. Alaposan összedolgozzuk. 2-3 cm átmérőjű golyókat formázunk a két tenyerünk között.
Három tálkát készítünk, az elsőbe a lisztet szórjuk, a másodikba a tojást kicsit felverjük, a harmadikba pedig a burgonyapehely kerül. (Ha ropogósabbá szeretnénk tenni a panírt, akkor a burgonyapehelyhez keverhetünk kukoricadarát.) A golyókat óvatosan a fenti sorrendben bepanírozzuk, mint a rántott húst.
Felforrósítjuk az olajat, ha már jó forró, óvatosan beleengedjük a golyókat, és közepes lángon világos barnára pirítjuk. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni