Back to Top

Mediterrán halleves

A hal zöldségekkel párosítva igen egészséges és tápláló étel. Ha elszakadunk a magyar konyha halászlevétől (miért ne tehetnénk?) gyorsan megfőzhetünk egy finom hallevest. Ez az étel nemcsak ünnepi menüben állja meg a helyét. Nyaralásunk utolsó napjait Vácon töltöttük, ahol vacsorára betértünk egy „olasz étterembe”. Én leginkább egy cézár salátára vágytam, de a felszolgáló ügyesen rábeszélt a napi ajánlatra, amely egy mediterrán halleves volt. A kezdeti bizonytalanságom ellenére nagyon örültem, hogy hagytam magam elcsábítani. Gyakorlatilag az első kanál leves után tudtam, hogy itthon is el fogom készíteni. A szakács volt olyan kedves, hogy a receptet is megadta. Persze az én levesem végül másmilyen lett, de ezt egy cseppet sem bánom. Ettől lett az enyém.

medterrán halleves

Bővebben: Mediterrán halleves

Vöröslencse krémleves

Nyakunkon a hőség, természetes, hogy nem ilyenkor állítjuk nagyüzemre a konyhát, ennek ellenére enni „kell”. A krémleveseket azért kedvelem, mert jól elrejthetőek benne a „nem szeretem” hozzávalók is. Kis díszítéssel, valóban rövid idő alatt kiadós, ámde egészséges főtt ételt kínálhatunk.

A vöröslencse néhány éve került előtérbe, vagy mondjuk inkább úgy: újra felfedeztük, és szerencsére ma már könnyen elérhető. Tápanyagokban rendkívül gazdag, jelentős növényi fehérje forrás, és persze finom is. Barna társával szemben jóval rövidebb főzési időt igényel.

lencse

Bővebben: Vöröslencse krémleves

Sárgabarackos túrótorta

Sárgabarack fánk idén ismét kegyes volt hozzánk, ez nagy dolog, ugyanis nagyjából 5-6 évente ismétlődik meg. Néhány gyümölcsöt már tegnap leszedtünk, ma pedig nem tudtam ellenállni a friss, saját termésnek. Sárgabarackos túrótortáról álmodoztam, szem előtt tartva, hogy abból gazdálkodjak, ami amúgy is van itthon. Persze ez most nem volt túl nagy kihívás, hiszen nemrégen vásároltunk, a sütéshez szükséges alapokanyagok pedig szinte mindig rendelkezésre állnak, mivel soha nem tudhatom, mikor száll meg az ihlet.

fő

Bővebben: Sárgabarackos túrótorta

Rizskoch

Amikor nem tolod túl, csak mégis. :) Nemrégen desszertként egy rendezvényen rizskochot kínáltak. Ilyet a menzán ettem utoljára, de az is lehet, hogy az óvodában! Legtöbbször az egészen egyszerű dolgok nem jutnak eszembe, pedig azonnal valószínűsítettem, hogy nálunk az édesszájúak körében jól fogyna. (Megjegyzem, csicsázás nélkül is gluténmentes.)

Szakadjunk el a menzás nénik porcukros, köbméternyi kockáitól, az égett talpukkal együtt. Az én rizskochom nem ilyen, még a tepsit sem vakargattam órákon át. Pedig nem alkottam újat, mindösszesen csak a szilikonos sütőformák modern találmányát hívtam segítségül.

rklog2

Bővebben: Rizskoch

Joghurttorta - gluténmentes rizslisztes piskótával

süti klónos

Kihívás, ha azt mondják, hogy nem is tudsz piskótát sütni? Persze a nem szoktam és nem tudok eshet egybe is, de néha nem árt a tévhiteket megcáfolni...

Kolléganőmtől azt hallottam, hogy a piskóta rizslisztből finomabb, mint a hagyományos BL 55-ös fehérlisztből, így akkor is érdemes a gluténmentes verzióval próbálkozni, ha azon szerencsések közé tartozunk, akiknek nincs gluténérzékenység a családjában. A végeredmény egyértelműen meggyőzött: ruganyos, kevésbé törékeny tésztát kaptam, amelynek ízében nem észrevehető a liszt cseréje.

Bővebben: Joghurttorta - gluténmentes rizslisztes piskótával

Kókuszlisztes pite szilvalekváros mascarponéval

sütilogós

Hogy őszinte legyek, egészen véletlenül találtam rá a kókuszlisztre. Egy áruház kiárusított termékei között hánykolódott, kiabálta: "vigyél magaddal"! Mivel nagyon szeretem az akciós dolgokat, emellett pedig az újdonságra is nyitott vagyok, így nem sokáig kérettem magam.

Viszonylag egyszerű receptet kerestem, kevés hozzávalóval és macerával. Amikor először próbáltam, kicsit csúsztam az arányokkal, végül hagytam a bögrét és inkább a konyhamérlegre bíztam magam.

Bővebben: Kókuszlisztes pite szilvalekváros mascarponéval

Gluténmentes pizza

pizza

Gluténmentes tészák esetén legtöbbünknek a boltban kapható kevert (még véletlenül sem olcsó) lisztek villanak be, amelyekből egyébként viszonylag kis odafigyeléssel a hagyományos ízvilághoz hasonló ételeket kaphatunk. A problémám ezzel mindössze annyi, hogy amikor végigolvasom a lisztek összetételét, rájövök, hogy nem minden alkotóelemről tudom pontosan, mit is jelent valójában. Persze tudatos táplálkozás zászlaját feltűzvén gyorsan utánajárhatunk...

Most viszont egy olyan "tészta" receptjét mutatom be, amibe nagyon is tudjuk, hogy mi kerül, bizton állíthatom: semmi olyan, aminek nem kellene. Fő összetevője ugyanis lencse és barnarizs.

Bővebben: Gluténmentes pizza