pizza

Gluténmentes tészák esetén legtöbbünknek a boltban kapható kevert (még véletlenül sem olcsó) lisztek villanak be, amelyekből egyébként viszonylag kis odafigyeléssel a hagyományos ízvilághoz hasonló ételeket kaphatunk. A problémám ezzel mindössze annyi, hogy amikor végigolvasom a lisztek összetételét, rájövök, hogy nem minden alkotóelemről tudom pontosan, mit is jelent valójában. Persze tudatos táplálkozás zászlaját feltűzvén gyorsan utánajárhatunk...

Most viszont egy olyan "tészta" receptjét mutatom be, amibe nagyon is tudjuk, hogy mi kerül, bizton állíthatom: semmi olyan, aminek nem kellene. Fő összetevője ugyanis lencse és barnarizs.

 Hozzávalók

Tésztához:

80 g barna rizs

50 g lencse

1, 2 dl víz

egy kis darab élesztő, vagy 1 kk szárított élesztő (én ez utóbbit ritkán használom)

½ kk. szárított oregánó

3-4 levél friss bazsalikom, vagy ½ kk. szárított

1 gerezd fokhagyma

½ kk. só

1 késhegynyi szódabikarbóna

 

Paradicsomszószhoz:

3 db nagy paradicsom

½ kk. só

6-7 levél friss bazsalikom, vagy 1 kk. szárított

1 ek. nádcukor, vagy egyéb ennek megfelelő mennyiségű édesítőszer, esetleg méz (az édesítés azonban akár teljesen el is hagyható, enélkül is nagyon finom.

 

Feltéthez:

Szabadon választott, nálunk most sonka, kukorica és sajt

 

A tészta elkészítése:

A barnarizst és a lencsét leöblítjük, majd hideg vízben két órán át áztatjuk, de egy éjszaka is belefér. Az idő elteltével leszűrjük, hozzáadjuk a vizet és a többi száraz hozzávalót, turmixgépbe tesszük, homogén állagúvá pépesítjük, majd szabahőmérsékleten egy órát állni hagyjuk. Előmelegítjük a sütőt 200º C-ra. Eközben elkészítjük a paradicsomszószt, melyhez vizet forralunk, beledobjuk a paradicsomokat pár percre, hogy könnyen el tudjuk távolítani a héjukat, ha ez megtörtént, feldaraboljuk, egy lábosba tesszük, hozzáadjuk a sót, a bazsalikomot, amennyiben édesíteni szeretnénk, akkor a cukrot, és rotyogásig főzzük. Az egy óra letelte után a masszát evőkanállal, a tortaformába kanalazzuk, és egyenletesen elsimítjuk.  Betesszük a sütőbe és 5 percig sütjük.

pizzatészta

 

Kivesszük, megkenjük paradicsomszósszal és rápakoljuk a feltétet, majd 10-15 percig tovább sütjük. 

tésztanyersen

Ez a pizza hozzátáplálás során is adható, amikor már a darabos ételek fogyasztása is ajánlott, de jól beilleszthető diétába, illetve gluténérzékenység esetén is bátran falatozhatunk belőle.