rozé kacsamell tálalva

Habár családunkban a kacsa a "jól átsütve" kategóriába tartozott, mégis hajlottam a rozé kacsamell kipróbálására. Annak idején édesapám minden bizonnyal erős szemforgatásba kezdett volna, ha anyu négy szelet enyhén rózsaszínes pírben tündöklő kacsamellet tett volna tányérjára, amelyet az előző nap még futkározó némakacsából sütött.

Ezzel szemben férjem kifejezetten támogatott egy hétvégi kacsás ebédet, sőt megtudtam, hogy étteremben evett is már ilyet. Persze ez az információ még inkább arra sarkallt, hogy valami távoli különlegességnek higgyem, amit minden bizonnyal csak speciális főzőeszközökkel lehet elkészíteni.

A rozé kacsamell ezzel szemben tökéletesen egyszerű, mondhatni a gyorsan készíthető ételek közé tartozik. A rozé elnevezésnek a borhoz még véletlenül sincs köze, sokkal inkább a hús színéhez kötődik.

Hozzávalók:

2 db bőrös kacsamell

2 gerezd fokhagyma

bors

1 ág rozmaring

A kacsamellet megtisztítjuk (én a bőrös részt különös gondosággal néztem át), majd beirdaljuk, figyelve arra, hogy a húsba ne vágjunk bele, csakis a bőrt szabdaljuk meg. Sózzuk és borsozzuk. Ezt követően egy langyos serpenyőbe helyezzük, úgy, hogy a bőrös fele nézzen farkasszemet a sütőedény aljával. Beledobjuk a fokhagymát és a rozmaring ágat, majd 6-8 percig sütjük. Zsíradék nem kell alá, hiszen a kacsából sokszor akkora mennyiség olvad ki, hogy még leönteni is kell belőle. Azt hallottam, hogy a rozé kacsamell bőre akkor lesz igazán ropogós, ha már azt hisszük, hogy szenes. Ha vastagabb a bőr alatti zsírréteg, akkor nyugodtan választhatjuk a 8, de akár 9-10 perces sütést is. Ha már elég ropogósnak tűnik, akkor egy csipesz segítségével forgatjuk, minden oldalát 2-3 percig sütve kérget adunk neki.

Ha az edény áthelyezhető sütőbe is, akkor így tegyünk. Sajnos az enyémnek műanyag nyele van, így egy kis méretű teflontepsibe fektettem a húst (A kiszáradás elkerülése érdekében bőrével felfelé) szépen rákanalazva a kisült zsírt és a fokhagymát, rozmaringot. A sütőt előmelegítettem 200 ºC-ra.

Mivel előzőleg sütőtök krémlevest készítettem az abból visszamaradt tököt is felhasználásra érdemesnek ítéltem. Sajnos tisztában voltam vele, hogy ha nem fogy el rögtön, akkor előbb utóbb a kukába kerül. Márpedig ételt kidobni nem szeretek.

Vékonyan gyalulva a salába is tettem, de 1 cm-es karikára vágva a kacsamell alá is pakoltam, mondhatni a sütőben már "sütőtök ágyon" sült tovább a kacsa. Ennek ideje 15 perc, ha gyerekeknek is tálaljuk, akkor ez az idő 20-22 perc is lehet. Ekkor természetesen már nem lesz olyan rózsaszínes a belseje, de szerencsére így is zaftos marad a hús. A férjem adagját 15 perc múlva kivettem, a másik mellet viszont tovább sütöttem.kacsamell

 

Figyeljünk arra, hogy a sütőből kivéve maradjon ideje pihenni, kb. 10 perc  múlva könnyen és szépen szeletelhető.