Hogy őszinte legyek, egészen véletlenül találtam rá a kókuszlisztre. Egy áruház kiárusított termékei között hánykolódott, kiabálta: "vigyél magaddal"! Mivel nagyon szeretem az akciós dolgokat, emellett pedig az újdonságra is nyitott vagyok, így nem sokáig kérettem magam.
Viszonylag egyszerű receptet kerestem, kevés hozzávalóval és macerával. Amikor először próbáltam, kicsit csúsztam az arányokkal, végül hagytam a bögrét és inkább a konyhamérlegre bíztam magam.
Az én kókuszlisztem 250 grammos kiszerelésben kapható, vagyis az alábbi recept alapján egy zacskóból 3 adag pite készíthető (egy adag pite a 23-24 cm átmérőjű tortaformára értendő). A tésztán kellemesen érezni a kókusz ízét, viszont nem uralja, inkább csak átjárja.
Tészta hozzávalói:
77 gramm kókuszliszt
2 db tojás
50 gramm zsiradék, ez lehet vaj, olíva olaj, sőt első alkalommal mogyoróolajat használtam
1 csipet só
25 gramm édesítő (méz, nádcukor, vagy akár eritrit is.)
A krém hozzávalói:
250 gramm mascaspone
400 gramm szilvalekvár (cukrozatlan, házi szilvalekvárt használtam)
150 gramm méz, vagy egyéb édesítő
1 citrom reszelt héja
1 citrom leve
vanília kivonat
1 db alma, hámozva és vékony szelekre vágva.
A tojást, a zsiradékot és az édesítőt összekeverjük, majd hozzáadjuk a kókuszlisztet. Kicsit morzsalékos, ámde jól formázható tésztát kapunk. Kibélelünk egy tortaformát, szépen elegyengetjük, majd villával megbökdössük. Mivel ezt a pite tésztát külföldi oldalakon külön elkészítve láttam, így a nedvesség lezárása miatt én a felszeletelt almát elterítettem rajta, és a mascarpones krémmel együtt sütöttem.
A krém hozzávalóit összekeverjük és a tésztára (almára) öntjük. A középre öntsük, és hagyjuk, hogy elterüljön. Előmelegített sütőben 180 ºC-on 20-25 prc alatt készre sütjük.
1,5-2 óra hűtés mindenképpen szükséges, de a legjobb, ha előző nap elkészítjük.