Nyakunkon a hőség, természetes, hogy nem ilyenkor állítjuk nagyüzemre a konyhát, ennek ellenére enni „kell”. A krémleveseket azért kedvelem, mert jól elrejthetőek benne a „nem szeretem” hozzávalók is. Kis díszítéssel, valóban rövid idő alatt kiadós, ámde egészséges főtt ételt kínálhatunk.
A vöröslencse néhány éve került előtérbe, vagy mondjuk inkább úgy: újra felfedeztük, és szerencsére ma már könnyen elérhető. Tápanyagokban rendkívül gazdag, jelentős növényi fehérje forrás, és persze finom is. Barna társával szemben jóval rövidebb főzési időt igényel.
Hozzávalók:
2-3 dkg kockára vágott szalonna (amennyiben nem elegendő a zsírja, 2-3 ebőkanál olajat, vagy plusz zsírt is adjunk hozzá)
1 közepes fej lilahagyma,
2 gerezd fokhagyma,
250 gramm vöröslencse (nem kell áztatni),
2,5 dl paradicsomlé,
5-6 dl víz
2 szál sárgarépa,
só, bors ízlés szerint
A kockára vágott szalonnán (valamint az ezen túl szükséges zsíradékon) megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk az átmosott vörös lencsét és a karikára vágott répát, az összezúzott fokhagymát. Felöntjük a paradicsomlével, sózzuk és borsozzuk. Ha túl sűrűnek találjuk főzés közben, adagolhatunk hozzá vizet. Amikor a megfőtt (ez kb. 15 perc), felöntjük a maradék vízzel, és újraforraljuk. Kicsit hagyjuk hűlni, majd botmixerrel krémesítjük. Én sajttal tálaltam, de pirított baconnel, vagy egyéb levesbetéttel is feldobhatjuk.