A hal zöldségekkel párosítva igen egészséges és tápláló étel. Ha elszakadunk a magyar konyha halászlevétől (miért ne tehetnénk?) gyorsan megfőzhetünk egy finom hallevest. Ez az étel nemcsak ünnepi menüben állja meg a helyét. Nyaralásunk utolsó napjait Vácon töltöttük, ahol vacsorára betértünk egy „olasz étterembe”. Én leginkább egy cézár salátára vágytam, de a felszolgáló ügyesen rábeszélt a napi ajánlatra, amely egy mediterrán halleves volt. A kezdeti bizonytalanságom ellenére nagyon örültem, hogy hagytam magam elcsábítani. Gyakorlatilag az első kanál leves után tudtam, hogy itthon is el fogom készíteni. A szakács volt olyan kedves, hogy a receptet is megadta. Persze az én levesem végül másmilyen lett, de ezt egy cseppet sem bánom. Ettől lett az enyém.
Hozzávalók:
- 500 g halfilé,
- 500 g tenger gyümölcsei
- zöldség alaplé (1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, pár levél bazsalikom, egy pici zsenge rozmaringág, só, bors, olívaolaj, természetesen elbír egy babérlevelet is, már akinek van otthon.)
- víz
A kockára vágott vöröshagymát olajban üvegesre sütjük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és picit tovább kevergetjük. A fokhagymával vigyázzunk, hiszen könnyen odaéghet. Amikor elkészültünk, hozzáadjuk a lereszelt, vagy aprított zöldségeket, bazsalikomlevelet, rozmaringot, sózzuk, borsozzuk és vizet öntünk rá (én kb. másfél litert, ez persze lehet több vagy kevesebb, attól függ, milyen sűrűre szeretnénk a levest.) Egy órán át lassú tűzön főzzük. Miután a zöldségek megpuhultak, kicsit hűlni hagyjuk, majd botmixerrel bársonyossá pépesítjük. Igazából szerintem szűrni kellett volna, de így egy krémes zöldséglevet kaptam. Időközben - amíg a zöldséglé főtt - egy másik fazékban a halfiléket megfőztem sós vízben (ez kb. 15 perc).
A hallevet és a zöldséglevet összeforraljuk, beletesszük a tenger gyümölcsei keveréket, nagyjából ezt is 15 percig főzzük, majd a halfilékkel is feldúsítjuk.
Citromkarikával és pirított, fokhagymás rozskenyérrel tálaltam. Természetesen gluténérzékenyeknek a számukra megfelelő pékáru ajánlott.