Ma egy igazán nagyszerű rendezvényen jártunk, méghozzá a balatonlellei mezítlábas futáson. Magyar ember sajátja, hogy az elégetett kalóriát rögtön szereti pótolni, pontosan így voltunk ezzel mi is. Remek társaságnak készítettem kovászos kenyeret, hozzá házi kenőmájast. A combig érő vízben "futáson" túl, számomra a legnagyobb élményt az üres tál jelentette.
Hozzávalók:
- 500 g csirkemáj (letisztítva, lehártyázva),
- 300 g cukkini/tök/csillagtök, stb. meghámozva, magjaitól megtisztítva és kockára vágva (zsenge cukkini esetén hagyhatjuk a magot is),
- 2 közepes fej vöröshagyma,
- 6 dkg zsír,
- 7 dkg füstölt szalonna,
- 2 gerezd fokhagyma,
- só, bors, zöld fűszerek (én rozmaring két kis zsenge, friss hajtását választottam, egy kicsi csokor snidlinget és egy levél bazsalikomot)
A vékonyra vágott hagymát a zsírral és a szalonnával üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a csirkemájat, kb. 3-4 perc után a cukkinit is. Amikor a máj bebarnult (fakanállal szétnyomtam, így ellenőriztem, hogy átsültek-e) hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk rádobjuk a rozmaringot, bazsalikomot és az apróra vágott snidlinget. 2-3 percig hagyjuk rotyogni, hogy összeérjenek az ízek, kijöjjön a fűszerek aromája. Lekapcsoljuk, és kb. 10-15 percig várunk, hogy hűljön. A cukkini miatt kicsit levesesnek tűnhet, de ez egy cseppet sem baj, ugyanis sokkal könnyebb pépesíteni. Én most botmixert használtam, de természetesen turmixba is önthetjük. Néhány óra, esetleg egy éjszakai hűtőzés után kellemesen kenhető, istenien finom kenőmájast kapunk.
Érdemes elkészíteni, hiszen a májkrémet sokan szeretik. A cukkini, mint "adalék" kicsit szelidít a máj ízén. Használjuk bátran, hiszen egy könnyen elérhető kerti növényről van szó, amely semleges íze miatt tökéletesen alkalmas erre a célra is.
A fűszerezésnél lehetünk egészen merészek, szabadjára engedhetjük fantáziánkat. Mivel én több embernek készítettem, nem rugaszkodtam el a „hagyományos” ízektől, de nyugodtan merítsünk ötletet akár a boltban kapható termékek felirataiból is (majorannás, mézes, tejszínes, rózsaborsos, stb.).