Én, aki élből nem szeretem azokat az ételeket, amelyeket minden magyarnak falnia kellene, értsd: káposztát, sült hagymát és társait, teljesen rákattantam a lilahagyma lekvárra. Igazából sült húsok mellé ajánlják, de szendvics alapanyagnak is kiváló, rozskenyérre kenve, sajttal. Az elkészítése pedig igazán nem bonyolult, bátran próbáljátok ki.

lilahagymalekvár

Hozzávalók:

4-5 db lilahagyma

3-4 ek méz

3 ek barna cukor

3 ek olívaolaj

1 mk só

őrölt színes bors (ízlés szerint)

1 kis ág zsenge rozmaring

2-3 levél bazsalikom

1 kk citrom reszelt héja

1 tk balzsamecet

3 dl száraz vörösbor 

 

A megpucolt hagymát félbevágjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. Egy edényben (nekem lábas) felolvasztjuk a mézet, majd hozzáadjuk a barna cukrot, és állandó keverés mellett karamellizáljuk. Hozzáöntjük az olívaolajat, és a vékonyra felszeletelt hagymát, majd megszórjuk a sóval, alaposan átkeverjük, és addig pároljuk, amíg kissé összeesik.

Ezután ízesítjük őrölt színes borssal és az apróra vágott rozmaringgal, bazsalikommal, hozzáadjuk a balzsamecetet, majd felöntjük annyi vörösborral, hogy éppen csak ellepje.

Lefedjük a lábast, majd puhára pároljuk, míg a bor szinte teljesen el nem fő. Én ennél a fázisnál kóstoláspróbát tartottam, és hiányoltam valamit, ekkor reszeltem bele a citromhéjat. Nem túl sokat, kb. egy mokkáskanálnyit, de ez elegendő volt ahhoz, hogy az ízeket kiegészítve egyensúlyt teremtsen. Nagyon finom lett.