Magyarországon sajnos még mindig alacsony az egy főre jutó halfogyasztás, pedig a magyar halnak nincs párja. Szerencsére a boltok kínálata is egyre szélesebb, így alkalmunk nyílik megkóstolni idegen vízek élőlényeit is. Én afrikai harcsafilét vásároltam, amely egy viszonylag semleges ízű hal, így jól bírja az ízesítést.
Hozzávalók:
500 gramm afrikai harcsafilé (nem fagyasztott)
Pác: só, bors, fokhagyma, olívaolaj, fél citrom leve
kapribogyó
Pesztó:
- 10 dkg sós mogyoró,
- 2-3 evőkanál olívaolaj,
- 5 dkg sajt, amely lehet gouda, trappista,
- 2-3 gerezd fokhagyma,
- só, bors,
- 12-15 levél bazsalikom
A harcsafilét hosszabb csíkokra vágjuk, beleforgatjuk a fűszeres olívaolajba, 1-2 órán át állni hagyjuk. A csíkokra pesztót kenünk és feltekerjük, úgy hogy a roló közepébe egy kapribogyót is teszünk.
A tekercseket nyársra fűzzük, majd a sütőben megsütjük.
A pesztó elkészítése:
Aprítóba tesszük a sós mogyorót, meglocsoljuk olívaolajjal, sajtot darabolunk bele, sózzuk, borsozzuk, 2-3 gerezd fokhagymát is adunk hozzá, és bazsalikomot. Legjobb már előző nap elkészíteni, hogy az ízek egymáshoz simuljanak. Nemcsak a haltekercsbe kiváló, a reggeli pirítóst is megbolondítja.