Magyarországon sajnos még mindig alacsony az egy főre jutó halfogyasztás, pedig a magyar halnak nincs párja. Szerencsére a boltok kínálata is egyre szélesebb, így alkalmunk nyílik megkóstolni idegen vízek élőlényeit is. Én afrikai harcsafilét vásároltam, amely egy viszonylag semleges ízű hal, így jól bírja az ízesítést.

afrikai harcsa

Hozzávalók:

500 gramm afrikai harcsafilé (nem fagyasztott)

Pác: só, bors, fokhagyma, olívaolaj, fél citrom leve

kapribogyó

Pesztó:

- 10 dkg sós mogyoró,

- 2-3 evőkanál olívaolaj,

- 5 dkg sajt, amely lehet gouda, trappista,

- 2-3 gerezd fokhagyma,

- só, bors,

- 12-15 levél bazsalikom

 

A harcsafilét hosszabb csíkokra vágjuk, beleforgatjuk a fűszeres olívaolajba, 1-2 órán át állni hagyjuk. A csíkokra pesztót kenünk és feltekerjük, úgy hogy a roló közepébe egy kapribogyót is teszünk.

A tekercseket nyársra fűzzük, majd a sütőben megsütjük.

harcsa 2

 

A pesztó elkészítése:

Aprítóba tesszük a sós mogyorót, meglocsoljuk olívaolajjal, sajtot darabolunk bele, sózzuk, borsozzuk, 2-3 gerezd fokhagymát is adunk hozzá, és bazsalikomot. Legjobb már előző nap elkészíteni, hogy az ízek egymáshoz simuljanak. Nemcsak a haltekercsbe kiváló, a reggeli pirítóst is megbolondítja.