Az első pár zsenge spenótlevél leszedésekor mindig igazán szerencsésnek érzem magam, ebből soha nem kerül a mélyhűtőbe, hiszen biztosan kitervelek valami finomságot. A család akkor örül igazán, amikor mindez este nyolckor jut eszembe. Jelen esetben ez nem jelentett túl nagy gondot, hiszen fél óra alatt kész lettem ezzel a különleges csodával.
A "tészta" hozzávalói:
450 gramm friss spenótlevél (persze jó a mirelit is, de én most frissből készítettem.)
3-4 db tojás
só, bors, fokhagyma
2 ek. olaj
A töltelék hozzávalói:
250 gramm túró
200 gramm sajtkrém
50 gramm alpírott tőkehal, olajban
ízlés szerint: só, bors, fokhagyma, pirított szezámmag
Elkészítés:
A spenótot megfonnyasszuk 2 evőkanál olajon, majd pürésítjük a fokhagymával együtt, végül egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a tojássárgákat a sót és a borsot. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd összedolgozzuk a spenótos keverékkel.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd rákenjük a spenótos tésztát, és 180 °C fokra előmelegített sütőben kb. 12 percig sütjük. A kész tésztát némi hűtés után, még melegen tekerjük fel, a sütőpapírral együtt. Amikor kihül, már könnyen elválik a papírtól.
A töltelék hozzávalóit alaposan összekeverjük, majd a spenótos tésztára kenjük, amit ismét feltekerünk. Hűvös helyen hagyjuk megszilárdulni a tölteléket, ezt követően már könnyedén szeletelhetjük.