Az első pár zsenge spenótlevél leszedésekor mindig igazán szerencsésnek érzem magam, ebből soha nem kerül a mélyhűtőbe, hiszen biztosan kitervelek valami finomságot. A család akkor örül igazán, amikor mindez este nyolckor jut eszembe. Jelen esetben ez nem jelentett túl nagy gondot, hiszen fél óra alatt kész lettem ezzel a különleges csodával.

spenóttekercs

 A "tészta" hozzávalói:

450 gramm friss spenótlevél (persze jó a mirelit is, de én most frissből készítettem.)

3-4 db tojás

só, bors, fokhagyma

2 ek. olaj

A töltelék hozzávalói:

250 gramm túró

200 gramm sajtkrém

50 gramm alpírott tőkehal, olajban

ízlés szerint: só, bors, fokhagyma, pirított szezámmag

Elkészítés:

A spenótot megfonnyasszuk 2 evőkanál olajon, majd pürésítjük a fokhagymával együtt, végül egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a tojássárgákat a sót és a borsot. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd összedolgozzuk a spenótos keverékkel.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd rákenjük a spenótos tésztát, és 180 °C fokra előmelegített sütőben kb. 12 percig sütjük. A kész tésztát némi hűtés után, még melegen tekerjük fel, a sütőpapírral együtt. Amikor kihül, már könnyen elválik a papírtól.

A töltelék hozzávalóit alaposan összekeverjük, majd a spenótos tésztára kenjük, amit ismét feltekerünk. Hűvös helyen hagyjuk megszilárdulni a tölteléket, ezt követően már könnyedén szeletelhetjük.