Back to Top

Ibolyaszörp

Az ibolya szerénysége évről évre elvarázsol, ennél földhözragadtabb nézőpont ugyan, de a gyerekeknek sem árt egy kis finommotorikai gyakorlat. Amikor hétvégén férjem a metszéshez látott - némileg persze megkésve - mi nyakunkba vettük a lábunk, de sokkal inkább edényt a  kezünkbe, és elmentünk ibolyát szedni. Picit visszajött az ősközösség érzése: a nők és a gyerekek elmentek gyűjtögetni, míg egyikük otthon maradt őrizni a tüzet...

Lekvár készítését mindenképpen terveztem, de a lurkók, nem utolsó sorban a természet olyan ügyesek voltak, hogy bőven jutott szörpnek is, egyből megapadt a cukor készletünk, sebaj, legalább van mit inni.

ibolyaszörp3

Bővebben: Ibolyaszörp

Csipkebogyószörp

Ki mondta, hogy novemberben nem lehet befőzni? Szerencsére gyakran járunk sétálni a közeli fás részre, keskeny kis aszfaltos vagy földes utakon. A boldogság, a jókedv, a „de jó itt most nekünk” érzés nekünk sem jön mindig azonnal. Át kell adni magunkat a természetnek, amelyhez bizony idő kell. A gyerekeknek pedig igenis meg kell mutatni a szépségeket, hiszen ha csak lehajtott fejjel, telefont nyomkodva rángatjuk a kutyát 2 km-en át, akkor senkinek nem lesz jó a séta. Persze, hogy késő ősszel, hidegben nehezebb kirángatni őket, ahogy magunkat is nehezebben vesszük rá a szabadtéri programra.

Egyik alkalommal csipkebogyót fényképeztünk, én pedig arra gondoltam, hogy miért ne ihatnának igazi csipkebogyóteát a gyerkőcök. Megmostam a piros álterméseket, és közben agyamban szüntelenül pörgött a C-vitamin veszteség. Hogyan őrizhetném meg a benne lévő értékes vitamint? Hogyan juthatna minél több a szervezetünkbe? Ekkor jött az ötlet: tea helyett szörpöt készítek.

szörp

Bővebben: Csipkebogyószörp

Levendulaszörp

Már a készítése is nyugtat... kevergetés közben kellemes bódultság uralkodott a konyhában. De vigyázat! Ez egy tömény cucc. Csak haladó levendulafogyasztóknak ajánlom.

.levendulaszörp

Bővebben: Levendulaszörp

Pitypanglekvár

Az általam elkészített pitypanglekvárt inkább bevállalósabbaknak ajánlom, akik elbírják a grapefruit, vagy a birs fanyarkás ízét is. Amikor az ibolyalekvár után bejelentettem újabb ötletem, többen a "nem vagy normális!" jelzővel illettek, emellett kérdésként hangzott el: "az nem mérgező?" Mivel az Internet nem tekinthető hiteles forrásnak, így némi kutatást végeztem, még akkor is, ha ez az elvetemült gondolat már más agyában is megfogant. Ahogy láttam, még senki nem halt bele a pitypanglekvár elfogyasztásába. Jelentem a pitypang levele és virága is ehető, sőt gyógynövényként tartják számon. Ettől kezdve már semmi nem tartott vissza, hogy az éppen utamba eső, forgalomtól távolabb található mezőről lekapkodjam a sárga virágokat.

kész

Bővebben: Pitypanglekvár

Ibolyalekvár

ibolyalogo

Egyik nap énidőben a közeli erdős részen bolyongtam. A lila színben pompázó, egybefüggő ibolyaszőnyeg megmelengette a szívem. Gyerekkori emlékek filmként pörögtek előttem, amikor az ibolyaszedés izgatottan várt péntek délutáni programnak számított. Szinte éreztem kezemben a gyenge, törékeny szárú ibolyák simogatását, ezzel együtt legújabb gasztro-őrületem is eluralkodott rajtam. Egész nap bennem motoszkált egy lehetséges ibolyás finomság elkészítése. Az ibolyaszörp szinte kínálta magát, levendulaszörp mintájára körvonalazódott,  ám én többet akartam. Ekkor ugrott be az ibolyalekvár ötlete.

Bővebben: Ibolyalekvár