Az ibolya szerénysége évről évre elvarázsol, ennél földhözragadtabb nézőpont ugyan, de a gyerekeknek sem árt egy kis finommotorikai gyakorlat. Amikor hétvégén férjem a metszéshez látott - némileg persze megkésve - mi nyakunkba vettük a lábunk, de sokkal inkább edényt a kezünkbe, és elmentünk ibolyát szedni. Picit visszajött az ősközösség érzése: a nők és a gyerekek elmentek gyűjtögetni, míg egyikük otthon maradt őrizni a tüzet...
Lekvár készítését mindenképpen terveztem, de a lurkók, nem utolsó sorban a természet olyan ügyesek voltak, hogy bőven jutott szörpnek is, egyből megapadt a cukor készletünk, sebaj, legalább van mit inni.
Hozzávalók 6 db 0,5 literes üvegre való
- 1 liter ibolyavirág (A műanyag edény, amibe szedtük az ibolyát, el volt látva jelzéssel)
- kb. 3 liter víz
- 3 kg cukor
- 1-2 db citrom
- 3 kk. citromsav
Elkészítés:
A virágokat többször átöblítjük, majd a vízzel együtt melegítjük. Nem kell forralni, csak lassan addig főzni, amíg a virágok átadják színüket a folyadéknak, és teljesen kifakulnak. A boszorkány konyha fíling teljes, tekintve, hogy a lé zöldeskék színű lesz.
Leszűrjük, hozzáadjuk a cukrot és a karikára vágott citromot, citromsavat, mellyel elnyeri a gyönyörű lila színét. (Érdekes látvány, amikor a citromsav oldódni kezd és a lila szín szétterjed a haragoszöld lében). Ezt követően már csak addig "főzzük", amíg a cukor teljesen elolvad, ezután forrón üvegekbe töltjük. Ha rögtön a tetejükre állítjuk, sokáig eláll, amennyiben rendelkezünk befőző automatával, akkor dunsztoljuk, de hűvös helyen tárolva enélkül is finom marad. Az üvegeket mindeképpen csírátlanítsuk, mielőtt belekerül a szörp. Én ezt kétféle módon szoktam: mosogatógépben magasabb hőfokos programot választok, illetve 70-80 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percet melegítem.