Tőlünk nem olyan messze teljes virágpompában tündöklő akácfával találkoztunk. Tavaly elhatároztam, hogy a szörp repertoáromból nem maradhat ki az akác sem, itt volt hát a lehetőség, hogy pótoljam. Jól tettem. Nagyon jól. 

akáccats

Hozzávalók:

2 liter száráról leválasztott, átöblített akácvirág,

1 db citrom karikára vágva,

1,5 kg cukor,

3  liter víz,

2 kk. citromsav (ízlés szerint adagoljuk)

 

Az akácvirágot a mutató és hüvelyk ujjunk közé csippentve könnyedén lehúzkodjuk a száráról, így ez az eszeveszett mennyiség - főleg, ha a gyerekek is besegítenek - egész gyorsan összejön. A citromkarikákkal együtt vízbe áztatjuk, hűvös helyen, lefedve két-három napig állni hagyjuk (én hűtőben tartottam). Leszűrjük, majd hozzáadjuk a cukrot, addig kevergetjük, amíg el nem olvad. Előzetesen feloldhatjuk meleg vízben, nem csökkenti a szörp ízét. Tiszta, fertőtlenített üvegekbe töltjük, majd befőzőautomatában tartósítjuk. Amennyiben nem áll rendelkezésünkre ilyen szerkentyű, akkor a dunsztolás egyéb formájával is próbálkozhatunk, vagy akár kisebb mennyiségben - 2 - 6 napra elegendő - is érdemes elkészíteni, hiszen hűtőben néhány napig eláll.

Imádom az akác illatát, de arra nem számítottam, hogy a cukorral és citrommal ízesített kombináció ilyen finom lesz.