Az ehető virágok közül a rózsa sem maradhat ki a lekvárból...
Hozzávalók:
150 gramm rózsaszirom (ha rózsaszínűt választunk, akkor világosabb lesz a lekvárunk, ha szép vöröset, akkor egészen sötét)
25 dkg cukor
1 dl víz
0,5 dl száraz vörösbor
1 citrom leve
1 csomag dzsemfix
1 citrom leve
1 kk. citromsav
2 db kardamon (ha őrölt, akkor egy késhegynyi)
3-4 db szegfűszeg
A rózsa szirmait alaposan mossuk meg, öntsük fel a másfél dl víz és bor keverékével. Adjuk hozzá a cukrot, és egy lábosban lassú tűzön főzzük. A citromlevet és a fűszereket is keverjük hozzá, hagyjuk enyhén bugyogni kb. 40 percig. Tegyük bele a dzsemfixet, és engedjük még néhány percig forrni. Távolítsuk el a szegfűszeget és a kardamont, majd pépesítsük botmixerrel a virágszirmokat, végül adagoljuk sterilizált, jól zárható üvegekbe. Ha ezzel megvagyunk, fordítsuk az üvegeket legalább 5 percre fejjel lefelé.