Az ehető virágok közül a rózsa sem maradhat ki a lekvárból... 

rózsalekvár

 Hozzávalók:

150 gramm rózsaszirom (ha rózsaszínűt választunk, akkor világosabb lesz a lekvárunk, ha szép vöröset, akkor egészen sötét)

25 dkg cukor

1 dl víz

0,5 dl száraz vörösbor

1 citrom leve

1 csomag dzsemfix

1 citrom leve

1 kk. citromsav

2 db kardamon (ha őrölt, akkor egy késhegynyi)

3-4 db szegfűszeg

 

A rózsa szirmait alaposan mossuk meg, öntsük fel a másfél dl víz és bor keverékével. Adjuk hozzá a cukrot, és egy lábosban lassú tűzön főzzük.  A citromlevet és a fűszereket  is keverjük hozzá, hagyjuk enyhén bugyogni kb. 40 percig. Tegyük bele a dzsemfixet, és engedjük még néhány percig forrni. Távolítsuk el a szegfűszeget és a kardamont, majd  pépesítsük botmixerrel a virágszirmokat, végül adagoljuk sterilizált, jól zárható üvegekbe. Ha ezzel megvagyunk, fordítsuk az üvegeket legalább 5 percre fejjel lefelé.