Kovászolni mindent lehet, és van, amit kifejezetten érdemes. Ilyen a spárga. Meglepően finom lett. Érezni a spárga jellegzetes ízét, amelyhez finoman társul a kovászolás okozta savanyúság.
Hozzávalók:
750 gramm friss spárga (zöld)
300 gramm sárgarépa
ahány liter víz, annyi evőkanál só
10-20 szem fekete bors
2-3 gerezd fokhagyma
kapor
kovászos kenyér
Elkészítés:
A spárgát megtisztítjuk, alsó, fás részét letörjük. Ha kell, meghámozzuk. A kovászos uborka készítéséhez hasonlóan a vizet először felforraltam, majd visszahűtöttem, közben a sót is elkevertem benne. A spárgát, a répát és a fűszereket hosszúkás üvegbe rendezzük. Felöntjük a sós lével és a tetejére tesszük a kenyeret. Letakarjuk az üveget egy tálkával és meleg helyre tesszük (ne a tűző napra, de mindenképpen érje a nap). Ugyanúgy érleljük, mint az uborkát szokás kovászolni. Mikor kész, azaz savanykás a lé és átjárta a zöldséget is az íz, de még roppanósak, akkor kiszedjük a kenyeret, a spárgát és a répát átmossuk, majd hűtőbe tesszük.