A hársfa virága régóta az egyik legnépszerűbb tea alapanyag, természetesen nem véletlenül. Erőteljes illata betölti a szívünket, lelkünket. Lehetséges, hogy némi késéssel készítettem el ezt a csodás szörpöt, de ha még találtok nyíló hársat (nem ezüstös levelűt), esetleg van szárított virágotok, akkor ne habozzatok nekiállni.
Hozzávalók:
4-5 marék hársfavirág megmosva, lecsurgatva
2 nagy citrom (héja nélkül), szeletelve
2 kg kristálycukor (kevés vízben langyosítva, míg fel nem oldódik)
3 l víz (felforralva, lehűtve)
1 kk citromsav
A hársfavirágokat alaposan leöblítjük és egy 5 literes üveget színültig töltünk vele. Beletesszük a citromot, kristálycukrot, vizet, citromsavat. Leborítjuk egy szalvétával, vagy gézzel, majd lekötjük. 3 napig hűtőben érleljük, közben 4-5-ször megkeverjük. Ha télire is szeretnénk eltenni, akkor meleg dunszttal tartósítsuk. A 3. nap után leszűrjük (ne használjunk fémszűrőt), üvegekbe töltjük és lezárjuk.
Ebből a mennyiségből körülbelül 3,5 liter szörpöt kapunk.