Egyik nap énidőben a közeli erdős részen bolyongtam. A lila színben pompázó, egybefüggő ibolyaszőnyeg megmelengette a szívem. Gyerekkori emlékek filmként pörögtek előttem, amikor az ibolyaszedés izgatottan várt péntek délutáni programnak számított. Szinte éreztem kezemben a gyenge, törékeny szárú ibolyák simogatását, ezzel együtt legújabb gasztro-őrületem is eluralkodott rajtam. Egész nap bennem motoszkált egy lehetséges ibolyás finomság elkészítése. Az ibolyaszörp szinte kínálta magát, levendulaszörp mintájára körvonalazódott, ám én többet akartam. Ekkor ugrott be az ibolyalekvár ötlete.
A böngészőbe beütve több receptet is találtam, őszintén szólva igazán egyik sem győzött meg. Nem egyszerűen lila színű zselét akartam, ami leginkbb valami számítógépes játék lombikba zárt életerejére hajaz. Lekvárt akartam, igazi finomságot, amelyből azonban visszakapom az ibolya egyedien bizsergető aromáját. Végül egy rózsalekvár receptjét formáltam saját elképzeléseim szerint, testvéri segítséggel megspékelve.
Hozzávalók:
15 dkg ibolya, szár nélkül; (Igen, igen, ez nem kevés! Nóóóórmális? :) Persze, ha jó helyet találunk, akkor fél, vagy inkább egy óra alatt megszedhető.)
15 dkg nádcukor;
2 + 2 dl víz;
vanília;
1 alma;
fél citrom, meghámozva;
fél zacskó dzsemfix.
A szár nélküli ibolyát szűrőben átmostam, majd a nádcukorral, a vaníliával és 2 dl vízzel együtt feltettem főni. Lassú tűzön, 40 percen keresztül hagytam, na nem fortyogni, hanem éppen csak néha-néha buggyanni. Érdekes, hogy az ibolya szívet melengető illata kb. a 30. perc után kezdett érződni, ekkor azonban belengte a konyhát. Beletettem a kockára vágott, hámozott almát és a citromot, majd puhára főztem.
Amikor az alma is omlóssá vált, újra hozzáadtam 2 dl vizet, és a dzsemfixet, ezzel is főztem néhány percet, majd botmixerrel pépesítettem.
Még melegen üvegbe töltöttem, és fejjel lefelé hagytam, hogy megszilárduljon. Az eredmény engem is meglepett, ugyanis egy ténylegesen ibolyaízű, kellemes állagú lekvárt kaptam. Az ibolya aromáját nem rögtön, inkább utóízként üdvözölhetjük.
(Elkészítési idő:
- ibolyaszedés: 1 óra és egész nap,
- lekvár elkészítése: 1 óra.)