Már a készítése is nyugtat... kevergetés közben kellemes bódultság uralkodott a konyhában. De vigyázat! Ez egy tömény cucc. Csak haladó levendulafogyasztóknak ajánlom.

.levendulaszörp

Hozzávalók:

60-70 dkg levendulavirág,

2-3 db citrom karikára vágva,

3 kg cukor,

5-6 liter víz,

citromsav

 

A levendulavirágokat mutató és hüvelyk ujjunk közé csippentve könnyedén lehúzkodjuk a száráról, így ez az eszeveszett mennyiség - főleg, ha a gyerekek is besegítenek - egész gyorsan összejön. A citromkarikákkal együtt vízbe áztatjuk, hűvös helyen, lefedve egy-két napig állni hagyjuk. Leszűrjük, majd hozzáadjuk a cukrot, addig kevergetjük, amíg el nem olvad. Tiszta, fertőtlenített üvegekbe töltjük, majd befőzőautomatában tartósítjuk. Amennyiben nem áll rendelkezésünkre ilyen szerkentyű, akkor a dunsztolás egyéb formájával is próbálkozhatunk, vagy akár kisebb mennyiségben - 2 - 6 napra elegendő - is érdemes elkészíteni, hiszen hűtőben néhány napig eláll.

A levendula intenzív aromája egészen átható, jéggel, citrommal igazi frissítő különlegesség. A színe pedig csodálatos.