Ha azt mondanám karottás gnocchit készítettünk ebédre, akkor akár flancosnak, már-már sznobnak is tűnhetnénk. Valójában azonban azon ételek közé tartozik, amelyek türelemmel, avagy apró kezek segítségével egyszerűen elkészíthető. Kiadós, finom, azonban mégis picit más, mint, amit "szoktunk" enni.
Hozzávalók a galuskához:
- 5 szál közepes sárgarépa
- 250 gramm liszt
- 2 tojássárgája
- 5 dkg reszelt sajt
- só
Beleforgatva:
- 5 dkg vaj
- 2-3 levél friss bazsalikom
- 2-3 gerezd fokhagyma, vagy egy csokor medvehagyma
- néhány szál metélőhagyma
Megszórva:
- parmezán forgács
A felkarikázott répákat puhára főzzük, majd leszűrjük és villával szétnyomkodjuk. Én természetesen bevetettem a botmixert is, hiszen nálunk a homogén ételek valahogy nagyobb népszerűségnek örvendenek. Hozzáadjuk a két tojássárgákját, a sót és kb. 5 dkg reszelt sajtot, majd fokozatosan adagolva a lisztet. Nekem a kimért 250 grammnál többet vett fel, emellett a nyújtásnál és a formázásánál is érdemes alaposan lisztezni a felülelet, mert kissé ragadós a tészta.
Pizzavágóval, vagy vékony pengéjű éles késsel hosszú csíkokat vágunk, amit aztán 1,5 - 2 cm-esre darabolunk, hosszúkásra sodrunk. (Itt érdemes bevetni az aprónépet, persze söprűt, vagy porszívót is előkészítve.) Forrásban lévő vízbe tesszük, és addig főzzük, amíg fel nem jönnek a felszínre (4-5 perc). Ezt az adagot két részletben tudjuk kifőzni.
A vajat olvasszuk fel a serpenyőben, majd melegítsük addig, amíg kis barna darabok nem jelennek meg a felszínén. Ezt hívják barna vajnak. Ekkor beletesszük az apróra vágott fokhagymát/medvehagymát, snidlinget és bazsalikomot, összekeverjük és hagyjuk egyet rottyanni. A nudlikat ebbe a keverékbe forgatjuk. Parmezán (más kemény sajt) forgáccsal tálaljuk.