F. Nagy Angéla agyonolvasott szakácskönyve máig ott csücsül a konyharuhás szekrényben. Megsárgult lapjai árulkodnak arról, hogy bizony többen és többször átlapozták már. A kedvelt recepteket cetlik jelzik, de van olyan étel, amelynek fejből tudom az oldalszámát. Ebből a jó öreg könyvből származik egy burgonyafánk recept is, amit anyukámmal gyakran készítettünk. Hetek óta megettem volna, míg végre rászántam magam az elkészítésére. Manapság kovásszal dolgozom, így a szombati ebédhez már pénteken nekiláttam, begyúrtam a tésztát, hogy másnap csak sütni kelljen.

fánkkész

 

Hozzávalók:

- 50 dkg héjában főtt, majd áttört burgonya

- 50 dkg liszt (keverhető a BL55-ös rétesliszttel, esetleg tönköllyel.)

- 4 db tojássárga

- 10 dkg frissített fehér kovász

- 1 ek. cukor

- 2 dl tej

- só, áttört fokhagyma

- pár csepp olaj

- olaj, a sütéshez

Elkészítés

A kovászt a cukorral langyos tejben megfuttatjuk, majd a burgonyát áttörjük, összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgával, egy csipet sóval és a kovásszalHozzáadjuk az olajat, bedagasztjuk, majd letakarva kelni hagyjuk. A kovászos tészták sajátossága, hogy a kelési időt nehéz meghatározni, hiszen mindenkinél más hőmérséklet van, emellett egyéb tényezők is befolyásolják a kelés gyorsaságát. Amikor megkelt, 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk, és kis pogácsákat szaggatunk belőle, majd forró olajban kisütjük. 

Tejföllel kínáljuk, de vadételek mellé, köretnek is kiváló.