F. Nagy Angéla agyonolvasott szakácskönyve máig ott csücsül a konyharuhás szekrényben. Megsárgult lapjai árulkodnak arról, hogy bizony többen és többször átlapozták már. A kedvelt recepteket cetlik jelzik, de van olyan étel, amelynek fejből tudom az oldalszámát. Ebből a jó öreg könyvből származik egy burgonyafánk recept is, amit anyukámmal gyakran készítettünk. Hetek óta megettem volna, míg végre rászántam magam az elkészítésére. Manapság kovásszal dolgozom, így a szombati ebédhez már pénteken nekiláttam, begyúrtam a tésztát, hogy másnap csak sütni kelljen.
Hozzávalók:
- 50 dkg héjában főtt, majd áttört burgonya
- 50 dkg liszt (keverhető a BL55-ös rétesliszttel, esetleg tönköllyel.)
- 4 db tojássárga
- 10 dkg frissített fehér kovász
- 1 ek. cukor
- 2 dl tej
- só, áttört fokhagyma
- pár csepp olaj
- olaj, a sütéshez
Elkészítés:
A kovászt a cukorral langyos tejben megfuttatjuk, majd a burgonyát áttörjük, összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgával, egy csipet sóval és a kovásszalHozzáadjuk az olajat, bedagasztjuk, majd letakarva kelni hagyjuk. A kovászos tészták sajátossága, hogy a kelési időt nehéz meghatározni, hiszen mindenkinél más hőmérséklet van, emellett egyéb tényezők is befolyásolják a kelés gyorsaságát. Amikor megkelt, 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk, és kis pogácsákat szaggatunk belőle, majd forró olajban kisütjük.
Tejföllel kínáljuk, de vadételek mellé, köretnek is kiváló.