Hetek óta vágytam a harcsapaprikásra. Ettem már finomat, viszont kevésbé finomat is, így inkább magam vágtam neki az elkészítésnek. Mindeközben rájöttem, hogyan lehet elhibázni. Szerencsére a titok nem boszorkányság, az enyém szerintem finom lett.

harcsa

Hozzávalók:
- 1 kg harcsafilé (Ne használjunk fagyasztott harcsát, habár olcsóbbnak tűnhet, valójában nem az. Összesik, szétmálik, nyúlik. Lehetséges, hogy a friss hal néhány száz forinttal többe kerül, de garantáltan nem okoz bosszúságot, csalódást.)
- 3 db közepes hagyma (én valamiért mindig lilahagymát használok)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 4-5 evőkanál liszt
- só, bors
- 250 gramm füstölt szalonna
- 3 dl tejföl
- 2,5 dl paradicsomlé

Túrós csuszához
- 500 gramm tészta
- 250 gramm túró

Díszítéshez:

- 2-3 evőkanál tejföl

- zöldpaprika, petrezselyemzöld, esetleg karikára vágátt paradicsom

Előkészületek:
A harcsát 2-3 cm-es kockára vágjuk, majd mindkét oldalát besózzuk. A hagymát összeaprítjuk. A liszthez hozzákeverünk 1 kávéskanál sót, ízlés szerint borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, ebbe a keverékbe forgatjuk majd a halat, és később ebből készül a habarás is.

harcsapaprikás

Elkészítés:
A kockázott/csíkozott szalonnát egy serpenyőben megpirítjuk, majd a szalonnadarabokat kivéve egy külön tálba félretesszük. A szalonnazsír egy részén üvegesre pirítjuk a hagymát, amikor már jól átsült, hozzáadjuk a paprikát, felöntjük a paradicsomlével, sózzuk, borsozzuk. (Az én trükköm a hagymás alapú ételeknél az, hogy a hagymát teljesen pépessé főzöm. Ha erre nincs elég időm, akkor botmixerrel is pürésíthetjük. Talán szakbarbárságnak tűnik, de nehezen viselem az ételben a hagymadarabokat, és ezzel azt hiszem nem vagyok egyedül.)

A maradék liszthez hozzákeverjük a tejfölt, majd hőkiegyenlítés után a pörköltalaphoz adjuk, és lassú tűzön összefőzzük. Amennyiben túl sűrnek találjuk, adhatunk még hozzá vizet.

A belisztezett harcsafiléket a maradék szalonnazsíron megsütjük. (Ha kevés zsírja sül ki a szalonnának, akkor adjunk hozzá plusz zsírt.) A hal gyorsan elkészül, így elegendő mindkét oldalát 3-4 percig sütni. A titok: a halakat nem csak áttesszük a szószba, hanem lassú tűzön további 20-25 percig összefőzzük. Így nem pörköltszaftba forgatott sült halat tálalhatunk, hanem valódi harcsapaprikást. Habár a hal sütési/főzési ideje miatt (cseppet sem szabad túlfőzni, vagy túlsütni) egy viszonylag gyorsan elkészíthető ételről beszélünk, szánjunk elegendő időt a főzésre, hogy az ízek összeérjenek.

A csusza elkészítése valóban nem nagy ördöngősség. A tésztát sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, átöblítjük, lecsöpögtetjük, végül összekeverjük a túróval és a szalonnadarabokkal.

Ez a mennyiség kb. 8 adaghoz elegendő. Habár nem tartozik az olcsó ételek közé, megéri otthon megfőzni, garantáltan sikerünk lesz.