csülök4

Hétvégén belefér egy-egy kiadós ebéd, mert megérdemeljük. Vagy egyszerűen csak azért, mert mesésen finom.

 

Hozzávalók:

1,5 kg csülök (én csont nélkülit kaptam a boltban, de a csontos is nagyon finom.)

só, bors, őrült kömény

5 dl barna sör

5-6 gerezd fokhagyma

Csülök barátunknak jót tesz az egyéjszakás kaland, amelyet bőrének beirdalását követően só, őrölt bors és őrölt kömény társaságában tölthel el, némi fokhagymával megtüzdelve, persze barna sör ágyon. Reggel már csak a sütőbe kell tennem, és indulhat is az attrakció. Én Európa-tálat használok, (amit előtte vízbe áztatok) de biztos vagyok benne, hogy más edényben is elkészíthető. 

Fedelével együtt sütőbe teszem, amelyet nem melígetek elő, hagyom, hogy a tálnak legyen ideje felvenni a hőt. Ezt követően három órán keresztül sütöm. Ezen idő alatt néhányszor forgatom, locsolgatom a levével, arra figyelek, hogy a végén 20 percig a bőrével felfelé is süljön. A barna sörtől hihetetlenül fényes és ropogós lesz. Olyannyira, hogy amikor először készítettem, már a látvány is boldoggá tett, hiszen olyan volt, mint egy mesekönyvben vagy egy rajzfilmen. Az íze pedig fenséges. Köretként szinte kívánja a burgonyát, de nyugodtan tálalhatunk hozzá reform köretet is, pl. kuszkusszal is nagyon finom, sőt ha kihűlt, akkor kenyér mellé, zöld paprikával is élmény.

csülök