Korántsem mondható magyar ételnek, családunkban mégis nagyon jól beilleszkedett a menübe, sőt az egyik kedvencünkké vált ez a sváb étel. Hétköznap ritkán készítem, mivel összeállítása nem múlik el nyom nélkül... egy szombat délelőttöt ellenben szívesen rászánok, hiszen ebből még hétfőn is falatozhatunk. Mi önálló ételként fogyasszuk, de a svábok a maradékot levesbetétként is használják.
Sváb Maultasche - Elkészítési idő: 60 perc - (amennyiben a gyerekek is segítek: gyerek kimosdatása 10 perc, konyha puccba vágása még 10 perc.)
Hozzávalók a töltelékhez:
-
2 db zsemle (vagy 80-90 g zsemlemorzsa)
-
25 g póréhagyma
-
125 g spenótpüré
-
Fél fej vöröshagyma
-
500 g darált sertéshús
-
25 g szalonna
-
2 tojás
-
Só, bors, szerecsendió, majoránna
Tésztához:
-
500 g liszt
-
4 db tojás
-
Só
-
Víz
Egy tojás a kenéshez.
Áztassuk langyos vízbe vagy tejbe a száraz zsemléket. A hozzávalókat vágjuk minél apróbb darabokra, a szalonnát dinszteljük meg, adjuk hozzá a hagymát és a póréhagymát és ezt is pároljuk üvegesre. A tűzről levéve keverjük össze a többi hozzávalóval, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval és majoránnával ízesítjük. Én most a szerencsebdiót kihagytam, ellenben egy gerezd fokhagymát is tettem bele. Miután kiskorom óta nem szeretem a párolt hagymadarabokat az ételben, ezért a tojást, a hagymát, a spenótot és a szalonnát konyhai aprítóba tettem, és pépesítettem. Kiváló megoldás arra, hogy a kívánt alapanyag ízét megkapjuk, ellenben megszabaduljunk a nem kívánt tulajdonságaiktól. (Kislányom miatt a szalonnát is eltüntetem ilyen formában.)
Gyúrjuk össze a tésztát. Amikor már sima állagú, lisztezett deszkán nyújtsuk ki vékonyra. Az eredeti recept szerint téglalap alakúra nyújtjuk, a téglalap egyik felén egymástól 3-4 cm távolságra a töltelékkel kis kupacokat formálunk. Körbekenjük a tojással a szabad tésztafelületet, majd ráhajtjuk a téglalap másik felét. A töltelék mentén összenyomkodjuk, és téglalap alakú formákat vágunk. Derelye formázóval is elkészíthetjük a batyukat, így nem téglalap, hanem félhold formájúak lesznek.
Forró, sós vízben 10-13 percig főzzük, a vízből kivéve lecsöpögtetjük.
Nekem valahogy még soha nem sikerült a tészta és a töltelék mennyiségét egyensúlyba hoznom. Előfordul, hogy valamelyikből marad. A tölteléklet ilyenkor kis gombócba gyúrom és fasírtot készítek belőle.
Snidlinges/lilahagymás burgonyasalátával vagy zöld vegyes salátával tálaljuk.