Eljött hát az idő, hogy megsüssem első kovászos kenyerem. Ha lúd, legyen kövér, ha kenyér, akkor pedig tönkölyös. Olyan receptet kerestem, amelyet családom ízléséhez, napirendjéhez tudtam igazítani. Szóval reggel bekevertem a tésztát, napközben pedig szépen hagytam kelni a konyha egy félreeső sarkában konyharuhával letakarva.

kenyér

Hozzávalók:

2,5 bögre fehér tönkölyliszt

1 bögre teljes kiőrlésű liszt

15 dkg aktív kovász,

3,5 dl vízzel

tojás a kenéshez

 

tönkölyke

 

A kovászt összekevertem a vízzel, majd hozzáadtam a liszteket és egy kk. sót. Összegyúrtam, kissé ragadós, ámde jól formázható tésztát kaptam. Hosszúkásra formáztam, majd szilikonos sütőformába tettem, és letakartam egy konyharuhával. 10 órát hagytam dolgozni a kovászt, majd a sütőbe tettem.

Sütés során (persze mindenkinek más a sütője) én azt a taktikát alkalmazom, hogy 50 fokon, hőlégkeveréses üzemmódra kapcsolok. Így még hagyom kelni a tésztát, kb. fél órát. Ha kicsit több, akkor sem történik semmi, hiszen ezen a hőmérsékeleten nem égetjük meg a tésztát. Ezt követően alsó sütésen folytatom, szintén 30-35 percig, majd a végén 10 percre az alsó és felső sütést is bekapcsolom.