A következő tésztareceptet különösen kedvelem, egy igazi alaptészta, amelyből kedvünk szerint alkothatunk egészen különböző ételeket. Én sütöttem már belőle pizzát, kenyérlángost, kenyeret és lángost is. A tésztában semmi extra nincs, azon túl, hogy egyetlen dagasztással 3-4 féle ételt is készíthetünk.
Hozzávalók:
25 dkg fehér liszt (BL 55, vagy BL 80)
25 dkg teljes kiőrlésű liszt
3,5-4 dl tej (ez attól függ, hogy milyen lisztet használunk, de úgyis látni fogjuk, ha kívánja még a folyadékot)
10 dkg kovász (ha még nem vagyunk a kovászolás mesterei, akkor fél kocka élesztő)
1 evőkanál cukor
1 kk só
2 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál olívaolaj
A hozzávalókat összegyúrjuk a kovászos tészták elkészítésének módszerével. Azaz először a lisztet, a tejet és az olíva olajat keverjük össze. A liszt minőségétől függően elképzelhető, hogy több tejet is felvesz. (Ha valaki nem szereti a teljes kiőrlésű lisztet, akkor készítheti kzárólag fehér lisztből, esetleg más liszttel is elegyítheti.) Kb. egy órán át állni hagyjuk (ezt a szakaszt a kovászos tésztáknál autolízisnek hívjuk), majd hozzáadjuk a kovászt (a kovász mennyisége a liszt 20 %-a.) és a cukrot, elkezdjük összegyúrni, végül megszórjuk egy csipet sóval és jól kidagasztjuk. Nagyon kellemes állagú, sima tésztát kapunk. Ezt követően óránként hajtogatjuk. 2-3 hajtogatást követően duplájára kelesztjük (kovászos tésztánál ez - hőmréséklettől függően - akár 10-12 óra is lehet)
Ha pizzát és/vagy lángost szeretnénk, akkor olajos kézzel gombócokat készítünk, és utána kelesztjük duplájára.